Божидар Димитров обясни защо се връща в политиката

Божидар Димитров обясни защо се връща в политиката

Трябва да има оздравяване на обществения живот и именно затова взех решение, по примера на цар Борис III и деветнадесетомайците, да направим едно политическо движение, условно наречено Българско прагматично движение, което да предлага и решения, и изпълнители. Това заяви пред „Фокус” проф. Божидар Димитров. Историкът наскоро обяви, че се пенсионира. Преди това беше директор на Националния исторически музей, министър на културата в първото правителство на Борисов и общински съветник.

„Изпълнителите ще бъдат в същата категория, които са били в периода 1935-1943 г. – учени от БАН и висшите учебни заведения. Тези „професорски“ правителства, които царят е правил, са не само от хора, които разбират от своята материя, но и са се показали като добри мениджъри. Потенциалът на тези хора все още не е използван през 30-те години на Преход. Само една шепа хора измежду депутатите и министрите са с научни звания. Тези хора, които бяха игнорирани от политиката, могат да свършват същата работа, каквато бе свършена в онзи златен за България период – 1935-1943г. Независимо от войната, никога България не е бележела такъв ръст и такова подобрение на параметрите във всяка една област на живота“, аргументира се проф. Димитров.

 „Как смятаме да реализираме нещата? Като политическо движение първо ще видим дали ще ни повярва българският избирател, дали ще повярва на своя научен елит. Ако повярва, ще направим така, както се прави при демокрацията – ще участваме на избори“, разясни още той.

Той поясни и към какви резултати ще стреми бъдещото движение. „То няма да бъде нито ляво, нито дясно. Това трябва да се знае. Ще предлага и реализира решения, които водят до две неща с главно „В“ – Възход и Величие на България. Това е нашата цел. Затова няма да се интересуваме дали едно решение е ляво или дясно“, поясни проф. Димитров.

„Когато бях общински съветник, аз бях този, който предложи да се разшири Южната дъга на „Околовръстен път“. Тя беше само с две ленти и аз, пренасяйки едно златно съкровище от Пловдив до София, до „Околовръстен път“ стигнах за 40 мин., а от там, 20-тина километра до музея, се придвижвахме около 45 минути. Когато общинските съветници се скараха дали решението да се разшири „Околовръстен път“ е ляво или дясно, аз станах и казах, че шосето не е нито ляво, нито дясно, а е просто тясно. Сега хубаво ли е шосето? Хубаво е. Ляво ли е или дясно? Не, просто е широко. Такива ще бъдат и нашите решения“ обясни Димитров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ