Тереза Мей задейства Брекзит на 29 март

Тереза Мей задейства Брекзит на 29 март

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей ще задейства член 50 от Лисабонския договор на 29 март, сряда, с което ще стартира процедурата за напускане на Европейския съюз, потвърди говорителят на премиера пред The Guardian. 

Постоянният представител на Великобритания в Европейския съюз, сър Тим Бароу, информира ЕС да очаква официално писмо от правителството на тази дата.

Мей, която е на посещение в Суонзи, смята да посети Северна Ирландия и Шотландия преди официалното уведомление да бъде изпратено на 29 март, пише изданието, цитирайки говорител от Даунинг стрийт. 

"Това са най-важните преговори за тази страна", заяви министъртът по Брекзит Дейвид Дейвис и допълни: "Правителството е ясно в своите цели: това е сделка, която работи за всяка нация и регион на Великобритания, включително и за всички в Европа. Това е ново позитивно партньорство между Великобритания и нашите приятели и съюзници в Европейския съюз."

Брюксел не закъсня с реакцията. "Бяхме предупредени, готови сме за началото на преговорите, очакваме писмото", обяви говорител на Европейската комисия. Той уточни и процедурата, според която ЕК незабавно ще излезе с препоръка за начало на преговорите. Тази препоръка, съответно, трябва да бъде одобрена от Съвета на ЕС, който да предостави мандат на Комисията да преговаря. На 29 март се очаква и обща декларация на 27-те държави- членки на ЕС.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ