БСП разчете отказа на ДБ като нежелание да има редовен кабинет

БСП разчете отказа на ДБ като нежелание да има редовен кабинет

За нас неявяването на "Демократична България" значи, че те не искат да има редовен кабинет и че искат да отидем на избори. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Демократична България“ отказа среща за разговори за редовен кабинет и актуализация на бюджета. Това е тяхно решение. Решенията носят и отговорност. Очевидно има някакъв разнобой между тях – вчера техен представител обяви, че ще дойдат, днес няма. Това си е техен въпрос, да си решат вътрешните въпроси", поясни тя.

По думите й, по-лошото е, че не искат да започне промяна на модела "ГЕРБ", за който гражданите протестираха. "Може би най-лошото за този момент е, че отказват и да разговаряме за актуализацията на бюджета. С това те рискуват да оставим пенсионерите без преизчислени пенсии, лекари и медици - без помощ за кризата. МВР и отбраната без помощ за охрана на границата. Икономиката без помощ за мерки. Това са нашите изводи, решението и отговорността е тяхна. Това коментира Корнелия Нинова след отказа на ДБ да проведат среща, за да се коментира актуализацията на бюджета", посочи лидерът на БСП. 

Припомняме, че в петък президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тогава тя обясни, че партията ще търси подкрепа за бъдещ редовен кабинет от  "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и "Има такъв народ" и обяви, че до 7 дни ще излъчи кандидат за премиер. 

БСП проведе първата си среща с "Изправи се БГ! Ние идваме!" в неделя, като на нея стана ясно, че и двете партии имат еднакви виждания по политиките на бъдещ кабинет и са съгласни да се формира правителство с протестните партии и ИТН. 

Засега от БСП не се отказват от срещата си с "Има такъв народ", която е насрочена за сряда. В четвъртък се събира Колективния орган на Националния съвет на партията. На този форум ще се реши как ще процедира партията. 

Третият мандат няма ограничения в срока за предлагане на кабинет. Когато обаче той бъде излъчен официално, отново тече 7-дневен срок, в който трябва да се събере подкрепа или мандатът да бъде върнат. Ако отново бъде неизпълнен, 46-ото Народно събрание ще бъде разпуснато и ще бъдат насрочени нови избори за парламент.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ