БСП сезира ЦИК заради медии, публикували класации и прогнози

БСП сезира ЦИК заради медии, публикували класации и прогнози

БСП сезира ЦИК заради медии, публикували класации и прогнози

БСП пуска жалба до ЦИК за незаконно публикуване на данни в изборния ден от агенциите "24 часа", "Епицентър", ПИК, "Блиц", "Клуб З", dir.bg, "Марица", "Гласове", "Дневник". Това нарушава Изборния кодекс и данните не са верни, заяви шефът на червения предизборен щаб Георги Свиленски на извънреден брифинг на "Позитано" 20.

Поводът за тази пресконференция е незаконното публикуване от агенции на някакви според тях резултати, временни, от провеждащите се избори, обяви Свиленски. Агенциите "24 часа", "Епицентър", ПИК, "Блиц", "Клуб З", dir.bg, "Марица", "Гласове", "Дневник" си позволяват да нарушават законодателството и да публикуват в изборния ден екзитполове, социологически проучвания или някакви резултати, които не отговарят на истината.

Пускаме жалба срещу ЦИК за манипулацията, която се извършва в момента, и искаме ЦИК да се разпореди да бъде преустановено публикуването на тези неверни данни и те да бъдат премахнати от сайтовете на тези агенции, каза още Свиленски.

Кой плаща глобите на тези агенции? Този въпрос ще отговори и кой манипулира съответните резултати, допълни шефът на червения щаб. Хората масово отказват да отговарят на въпроса за кого са гласували и това е според представител на социологическа агенция, излязъл днес в медиите, тоест няма как това, което публикуват, да е вярно, каза той.

Друго нарушение, за което сигнализира БСП е, че анкетните карти на някои от агенциите се раздават вътре в секциите, което е пряко нарушение на Изборния кодекс, каза Свиленски. И допълни, че се раздават от членове на СИК в София, която било недопустимо.

БСП сезира ЦИК и за сигнали за масово купуване на гласове в цялата страна, предимно в ромските квартали.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ