БСП внесе вота на недоверие. Мотивите - 10 страници

БСП внесе вота на недоверие. Мотивите - 10 страници

БСП внесе вота на недоверие. Мотивите - 10 страници

БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" за провал в политиката за борба с корупцията.

Искането е подписано от 80 народни представители от левицата. Мотивите са описани на цели десет страници, засегнати са секторите на здравеопазването, обществените поръчки, строителство и саниране, контрабанда.

„От това гласуване ще проличи има ли воля за борба с корупцията или не, кой иска да се бори с корупцията и кой не”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

„По-добре сами срещу корупцията, отколкото част от статуквото, което брани корупцията”, добави тя.

„Виждате какво се случи и сега в зала - отхвърлиха предложението за анкетна комисия за санирането, защо, нека да я направим, нека да видим истината”, коментира Нинова.

„Не приемаме вота на недоверие за саботаж на председателството, а за отговор на 83 процента от българските граждани, които считат, че това им е проблем номер едно”, каза лидерът на БСП.

Според нея борбата с корупцията и всички опозиционни прояви, включително вот на недоверие, е проевропейска политика, а не антиевропейска.

„Идете да попитате някой европейски лидер съгласен ли е за шест месеца да се затвори борбата с корупцията и нищо да не се говори, защото някоя държава е председател”, посочи Нинова и отбеляза, че когато има проблеми, те трябва да се решават. По думите й кой с кого ще управлява е съвсем друга тема.

Лидерът на БСП коментира, че управляващите се готвят за позиция "и вие сте били корумпирани, не говорете за корупция", която, според нея, е изключително грешна. Тя посочи, че по време на всички управления е имало случаи на корупционни практики и никой не отрича това, но разликата днес била, че ножът е опрял до кокала и трябва да се сложи край. Ние го осъзнаваме и искаме всички мерки, за да се намали корупцията, те не го осъзнават и искат да продължим по същия начин, казвайки: "Ама и вие сте били някога корумпирани, затова не се обаждайте", добави Нинова.

В отговор на въпрос лидерът на БСП изрази надежда докладите на ДАНС и прокуратурата за проверката в приходните агенции да видят бял свят. Има тежки констатации на правоохранителните органи, че системите на приходните агенции са пробити, че в тях се влиза от множество точки, че се заличават данни на акцизни стоки, поради което не се внася акциз и ДДС на определени стойности, които не мога да ви споделя, защото е класифицирана информация, обясни Нинова. Уверявам ви, че ако прочетете тези доклади, няма да има изобщо нужда от дебат за вот на недоверие, коментира тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ