Бюджетната комисия прие по-високия минимум на дневното обезщетение за безработица

Бюджетната комисия прие по-високия минимум на дневното обезщетение за безработица

Бюджетната комисия прие по-високия минимум на дневното обезщетение за безработица

От 1 октомври минималното дневно обезщетение за безработица ще се увеличи от 9 на 12 лева. Това реши без дебати бюджетната комисия в парламента, като по този начин ще се актуализира бюджетът на държавното обществено осигуряване, информира БНР.

Изчислено е, че повишението на минималното обезщетение за безработица ще се отрази благоприятно на над 30 000 души средно на месец от 1 октомври до 31 декември. Предвижда се също от първи октомври срокът за получаването на минимално обезщетение да се удължи от 4 на 7 месеца за хората, придобили правото на обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на такова право.

Комисията по бюджет и финанси прие актуализацията и на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2020 г. Окончателното решение обаче трябва да бъде взето от пленарната зала в петък. С проекта на допълнение на Закона за бюджета на НЗОК ще се създаде основание при неусвояване на бюджетните средства за 2020г. същите да бъдат използвани за плащания към изпълнители на болнична помощ за минал период, които НЗОК/РЗОК е установила по посочения ред. В рамките на дебата по бюджета от БСП поясниха, че ще подкрепят това предложение, но имат много въпроси.

"Актуализацията на бюджета на НЗОК за 2020 г. няма да има негативно въздействие върху бюджета", коментира зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Жени Начева.

Депутатите ще обсъдят и три проекта за промени в Кодекса на труда, единият е на правителството и дава възможност на браншово и отраслово равнище да се договаря извънреден труд до 300 часа годишно, вместо досегашните 150.

Другите два проекта са внесени от „Обединени патриоти" и касаят празничните дни. В единият се предлага думите "24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" да се заменят с "24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура". Вторият проект предвижда за официален празник да се обяви и 15 август - Успение на пресвета Богородица. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ