Цели: Всички момичета в света да посещават училище до 2030 г.

Цели: Всички момичета в света да посещават училище до 2030 г.

Цели: Всички момичета в света да посещават училище до 2030 г.

Френският президент Еманюел Макрон и премиерите на Великобритания и Канада Тереза Мей и Джъстин Трюдо се ангажираха в ООН до 2030 г. всички момичета в света да могат да посещават училище, най-вече в Африка, където остават множество пречки пред образованието им, предаде Франс прес.

"Днес 130 милиона момичета в света не са отишли на училище", изрази съжаление Мей на конференция в кулоарите на Общото събрание на ООН, предаде БТА.

Тримата лидери обявиха, че Световното партньорство за образование ще получи фонд от 2,5 милиарда долара за три години с финансиране от техните страни, както и от Обединените арабски емирства, Норвегия и Холандия.

Това създадено през 2002 г. партньорство работи в около 60 развиващи се страни в подкрепа на образователните им структури.

"Това е огромно предизвикателство, защото 440 милиона африкански деца трябва да посещават училище" до 2030 г., заяви Макрон.

Френският президент отбеляза, че 63 процента от неграмотните възрастни в света са жени и подчерта, че остават много препятствия пред училищното образование на момичетата - от бедност до ранно забременяване, сексуално насилие и "все още твърде ограничаващите социални норми".

Сред предложените мерки за преодоляване на проблема са приемането на закони, осигуряващи 12 години безплатно образование, превенция на ранните забременявания и борбата с предразсъдъците към жените.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ