Част от участниците в КСНС под карантина (Обзор)

Част от участниците в КСНС под карантина (Обзор)

Част от участниците в КСНС под карантина (Обзор)

Потвърден случай на коронавирус след вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност доведе до карантинирането на голяма част от присъстващите на заседанието. С положителен тест за COVID-19 се оказа председателят на Народното събрание Никола Минчев, който се е почувствал зле след края на заседанието при държавния глава. Днес се очаква да стане ясно дали Столичната РЗИ ще карантинира участниците в КСНС като "контактни". Според наредбите за контактен се счита всеки, прекарал повече от 15 минути в затворено помещение с доказано заразен в рамките на денонощие, като в момента карантината за заразени е 14 дни, а за контактни - 10 дни. 

В ефира на Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова коментира, че Столичната РЗИ ще трябва да направи проучване и да реши дали всички на Съвета са били контактни. "Зависи от разстоянието, на което са били присъстващите, но рискът от заразяване зависи от това дали са били с маски и дали вирусът е "Делта" или "Омикрон". За "Омикрон" е изчислено, че 75% от хората в едно помещение могат да бъдат заразени", каза Ива Христова. Пред БТА обаче шефът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев потвърди, че законът ще бъде спазен и участниците в КСНС ще бъдат поставени под карантина. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира пред журналисти, че всички участници в Консултативния съвет при президента са се самоизолирали, в момента се проверяват тестовете им и се очаква нареждане от РЗИ за карантина.

Междувременно, част от участниците вече обявиха, че се самоизолират. Първи се карантинираха премиерът Кирил Петков и шефката на кабинета му Лена Бориславова. Петков ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени ангажименти в страната. Днес той трябваше да се срещне с работодателски организации, с които да обсъди високите цени на електроенергията и газа. Тази среща ще се проведе онлайн, обясниха от Министерския съвет. Петков има планирана и визита в Скопие, насрочена за 18 януари, но тя беше отложена. В същото време здравните власти задължителната карантина в страната - за заразените с коронавирус лица - от 14 на 10 дена, а за контактните лица за 7 вместо за 10 дни.

Президентът Румен Радев и представителите на неговия екип също са се самоизолирали. Всички са в добро здраве. Предприети са мерки за нормалното функциониране на президентската институция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С пост във Фейсбук редседателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че се е самоизолирала и очаква резултата от направения тази сутрин PCR-тест. Тя критикува председателят на парламента, че шест часа не е уведомил нито един от членовете на КСНС за своето неразположение. 

Под 10-дневна карантина е и председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. Пред "24 часа" той обясни, че се чувства добре и няма никаква проява на симтоматика на COVID-19. "Истината е, че той (Никола Минчев, бел. ред.) през цялото време беше с маска на срещата, но все пак тя продължи 6 часа", добави Иванов.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев също е под карантина, но ще продължи да работи въпреки самоизолацията, обясниха от кабинета му. Основната му задача е през този месец да бъде изготвен проект на бюджет за следващата година. 

Под карантина е и министър Бойко Рашков. Той ще бъде заместван от зам.-министър Стоян Темелакиев. 

Военният министър Стефан Янев се е самоизолирал у дома. Във Фейсбук той съобщи, че днес си е направил PCR тест, който е отрицателен. "Чувствам се добре и нямам никаква релевантна симптоматика", пише още министърът на отбраната и пожела на Никола Минчев сили и воля за бързо възстановяване.

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин обяви във Фейсбук, че няма да се карантинира, защото е преболедувал Covid-19 по-малко от 3 месеца преди контакта със заразен. "Тестът ми за Covid-19 е отрицателен. Във връзка с това възнамерявам да продължа да изпълнявам задълженията си, като ще следя ежедневно здравния си статус", написа Вигенин в профила си в социалната мрежа.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви пред Нова телевизия, че не вижда основание за каантиниране на участниците в заседанието. "Доколкото знам, всички са ваксинирани. Самият президент преди няколко дни си сложи трета доза от ваксината. Минчев беше изключително коректен – през цялото време беше с маска”, подчерта Костадинов като уточни, че самият той не е бил с маска по време на разговорите. "Направих си тест и той е отрицателен. Разбира се, това е тест, който е закупен от аптеката. Планирам малко по-късно да си направя изследване и в лаборатория", добави той и уточни, че ако РЗИ му наложи 10-дневна карантина, той ще бъде принуден да я спази. "Такива са правилата, но те са глупави", каза още той.

Засега няма информация дали са се самоизолирали останалите участници в КСНС - заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова и председателите на Държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване" - Пламен Тончев и Антоан Гечев, посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов, Мустафа Карадайъ от ДПС и Тошко Йорданов от "Има такъв народ". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ