ЦИК може да организира избори 2 в 1, но ще трябват още машини

ЦИК може да организира избори 2 в 1, но ще трябват още машини

ЦИК няма притеснения по отношение на изборния процес. Този орган е създаден със задължението да организира избори според това как и кога са насрочени. Това заяви в ефира на БНТ заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. 

По думите ѝ могат да бъдат организирани избори в 2 в 1. Тя припомни, че през 2011 г. са проведени едновременно местни и президентски избори. Росица Матева увери, че машините като технологии позволяват да се гласува в повече от един вид избори.

"Имахме готовност в деня, в който беше прието решението в Народното събрание за датата на изборите, да приеме хронограмата и изборните книжа за президентските избори. Тъй като в този ден стана ясно, че няма да бъде изпълнен и третият мандат и се отива към предсрочни парламентарни, изчакваме да видим дали ще имаме избори 2 в 1. Ако изборите са 2 в 1, за нас е добре да бъде в края на тази седмица или в началото на другата, но до към 14 септември ние ще изчакаме. В противен случай трябва да започнем да вземаме нашите решения за президентските избори", заяви Матева.

Тя смята, че много трудно ще бъде избран президент на първи тур, а ЦИК ще има много кратко време, след като бъде установено кои президентски двойки отиват на балотаж.

"Обикновено в понеделник вечерта късно става ясно кои кандидати отиват на балотаж, тогава даваме информация на печатницата на БНБ да бъдат отпечатани бюлетини, съответно, и трябва да бъде инсталирана и създадена електронната бюлетина за машините, след което на всяка една от повече от 12 000 машини трябва да бъде инсталиран софтуерът за гласуване едновременно на балотаж и на парламентарни избори", обясни Росица Матева.

Председателят на ЦИК увери, че всички детайли ще бъдат обяснени на президента, от когото комисията очаква покана за разговори.

Все още не е изпълнен договорът със "Сиела Норма" относно софтуера за машините. "Все още не е предаден изцяло софтуерът за гласуване с машини, така както е записано в първия договор за изборите на 4 април, по който са закупени първите устройства. В договора са се уговорили ЦИК и "Сиела", че ще бъде предаден софтуерът, така че българската държава да може чрез ЦИК да модифицира този софтуер и да организира сама всички видове избори без участието на "Сиела" или "Смартматик". Все още нямаме изпълнен договор. Не е платено всичко към "Сиела", защото в договора е записано, че се плаща, след като договорът е изпълнен изцяло. Ако не бъде предаден софтуерът в близките дни, е възможно да се наложи да се възложи модифициране на софтуера отново на "Сиела" и "Смартматик", посочи Матева. 

Тя уточни, че парите към "Сиела" не са напълно изплатени, тъй като първо договорът трябва да бъде изпълнен изцяло.  

"Ако изборите са 2 в 1, ЦИК смята, че трябва да се закупят допълнителни машини. До края на октомври могат да бъдат доставени между 2100 и 2400 машини. Имаме намерението в секции, в които на 11 юли са гласували над 300 избиратели, да поставим втора машина. Това са над 2300 секции. С намерения сме да закупим поне 2000 устройства, за да обезпечим този процес, защото процесът на гласуване при избори 2 в 1 ще бъде малко по-дълъг. Винаги оставяме и малък резерв от машини", допълни Матева. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ