ЦИК обясни как да гласуваме с хартиена бюлетина

ЦИК обясни как да гласуваме с хартиена бюлетина

Централната избирателна комисия излезе с практични насоки за гласуването с хартиена бюлетина. Проверете навреме дали фигурирате в избирателните списъците и в коя секция трябва да гласуват, гласи първото указания.

Проверката може да се направи на интернет страницата на ГД „ГРАО“ в МРРБ или чрез обаждане на телефон 0800 1 47 26, който е безплатен за цялата страна или чрез SMS, съдържащ вашето ЕГН на телефон 18429 (0,25 лв. без ДДС).

Изборният ден започва в 7:00ч. и завършва в 20:00 ч. на 4-и април. Той може да продължи до 21:00ч., ако пред изборното помещение има негласували избиратели. 

На таблото пред изборното помещение избирателите могат да се запознаят със списъка на партиите, коалициите, независимите кандидати, както и с имената от кандидатските листи към тях.

В помещението на секционната избирателна комисия, трябва да покажете личната си карта и да я поставете на масата пред члена на избирателната комисия. За кратко трябва да отстраните маската си от лицето, за да може да Ви идентифицират. 

В случай че срокът на валидност на личната Ви карта е изтекъл в периода на извънредно положение след 13 март 2020, имате право да гласувате, като удостоверите самоличността си пред секционната избирателна комисия без да е необходимо удостоверение за издаване на лични документи, информират от ЦИК.

След вписване на данните Ви в избирателния списък, член на СИК откъсва бюлетина от кочана, сгъва я по определен начин, поставя печат на гърба й и Ви я подава.

В кабината гласувате със знак „Х“ или „V“ със син химикал в квадратчето, с номера на избраната от Вас партия, коалиция или независим кандидат. Ако желаете, отбележете преференция за кандидат в кръгчето. След като сгънете бюлетината, излезте от кабината. Член на СИК ще постави втори печат на гърба й и ще откъсне малкия отрязък в ъгъла. Пуснете бюлетината в прозрачната урна, подпишете се в избирателния списък и вземете личната си карта.

От ЦИК призовават да се спазва дистанция, избирателите спазват противоепидемичните мерки и да носят маски. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ