ЦИК ще допусне независим одит на машините за гласуване

ЦИК ще допусне независим одит на машините за гласуване

ЦИК ще допусне независим одит на машините за гласуване

ЦИК ще допусне независим одит на машините за гласуване. Искане за това е подадено от Обществения съвет преди месец, а отговор е бил получен този вторник. 

"Този одит ще бъде проведен от представители на съвета без участие на политическите партии, което не е предвидено по закон", съобщи в ефира на bTV председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева. По повод отчитането на гласовете от машинния вот, Матева очаква да има проблем. Причината е, че резултатите от машинното гласуване трябва да бъдат нанесени на ръка в изборните протоколи. 

Тя коментира и новината, че 18 партии и 5 коалиции, регистрирани за участие в парламентарния вот на 4 април, имат право на медийни пакети за предизборната си кампания от по 40 000 лева. Средствата обаче могат да бъдат ползвани при сключване на договор с доставчиците на медийни услуги, обявили тарифите си в ЦИК в срок до 5 март. Матева обясни, че право да получат медийна пакети имат партии, които не са парламентарно представени или не са имали повече от един процент на предходните избори. Парламентарно представените партии също ще получат възможност за финансиране от тези пакети, но само ако са в коалиция с извънпарламентарни политически сили. 

"За ГЕРБ и СДС субсидията е 20 000. Пакетът е 40 000 лева, причината да са 20 хиляди е СДС, които не са парламентарно представени. При коалицията ВОЛЯ-НФСБ има още 2 или 3 извънпарламентарни партии и субсидията е за участието на тези партии в коалицията", обясни Матева и уточни, че за тези медийни пакети са предвидени 1 милион лева. 

Според председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева мобилните секции ще успеят да се справят със задачата да осигурят правото на глас на карантинираните, защото този тип гласуване има традиция и е отработен на предишни избори. Карантинираните трябва да подадат заявление за гласуване три дни преди изборите, така тези, които са поставени в изолация в деня на самия вот или до два ни преди това, няма да могат да дадат своя глас. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ