ЦИК води преговори директно с производителя на машините за гласуване

ЦИК води преговори директно с производителя на машините за гласуване

50 машини няма да достигнат за вота в най-лошия случай, прогнозира говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред NovaNews, точно месец преди предсрочния парламентарен вот на 11 юли. 

Засега обаче няма решение на проблема с осигуряване на втора машина в най-многолюдните секции, призна той. На първото за страната изцяло машинно гласуване, въведено с промени в Изборния кодекс от най-краткия парламент в най-новата история на страната - 45-о Народно събрание ще има извадково броене на отрязъците от хартиените бюлетини, за да се види дали има нарушения при машинното гласуване, стана ясно от думите на Томов. 

Ще се търси възможност да се обяви друга обществена поръчка за доставка на допълнителни машини за гласуване, тъй като предишната е прекратена след отказа на досегашния доставчик Сиела Норма да приеме предложението.

Междувременно, фирмата представи пред ЦИК на насрочените от Централната избирателна комисия преговори ценова оферта за логистично осигуряване на машинния вот за частичните кметски избори и за парламентарните на 11 юли, която се вмества в обявения по-рано от ЦИК бюджет от 4,350 млн. лева.

По време на преговорите комисията е направила опит да договори отстъпка, но от Сиела Норма са отказали с мотива, че няма възможност за допълнително намаляване на раходите си.

ЦИК и производителят на машините за гласуване „Смартматик“ преговарят директно за допълнителните 1500 машини, съобщи още Цветозар Томов. „Сиела Норма“ няма да бъде посредник. Доставчикът ще бъде директно „Смартматик“, допълни той. Ще бъде подготвен екип програмисти, който да поддържа софтуера на машините, но това ще се случи най-рано за президентските избори", обясни Томов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ