ЦИК връща депозити на 9 партии и коалиции

ЦИК връща депозити на 9 партии и коалиции

ЦИК връща депозити на 9 партии и коалиции

Централната избирателна комисия взе решение за възстановяване на внесения депозит на партиите и коалициите, които са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво на проведените на 11-и юли предсрочни парламентарни избори. Това са общо девет формации. За участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят безлихвен депозит в размер на 2500 лева по банкова сметка в Българската народна банка, предава БНР. 

Освен на шестте формации, които влизат в състава на 46-ото НС, депозитът се възстановява също така на „Възраждане“, Гражданска платформа „Българско лято“ и на „Българските патриоти“ - ВМРО, „Воля“ и НФСБ. Формациите получиха съответно 2,97, 1,8 и 3,1 на сто от действителните гласове на национално ниво.

Според решението, ЦИК не възстановява внесените депозити на партии и коалиции, чиито кандидати са получили по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво. Става въпрос за общо 14 формации. Не се възстановява внесеният депозит и от Инициативния комитет, чийто кандидат е получил по-малко от една четвърт от Районната избирателна квота. Това е инициативният комитет за издигане на Давид Леон Леви, независим, издигнат в 24-ти избирателен район - София. Депозитът за инициативни комитети е 100 лева.

Невъзстановените суми от депозитите се превеждат по сметката на Националната здравноосигурителна каса за дейности за лечение на лица до 18-годишна възраст, финансирани с трансфери от бюджета на МЗ. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ