ДБ и партията на Слави отказаха поканата на ГЕРБ за преговори

ДБ и партията на Слави отказаха поканата на ГЕРБ за преговори

"Демократична България" и "Има такъв народ" отхвърлиха публично отправените покани от ГЕРБ за преговори по съставяне на правителство. Отказите идват няколко часа след първоначалната покана, отправена от номинирания за министър-председател в проектокабинета на ГЕРБ- СДС Даниел Митов. 

Първо "Демократична България" отклони предложението на ГЕРБ-СДС за консултации за формиране на правителство. Новината обяви на трибунка в парламента ген. Атанас Атанасов от ДБ.

Отговорът е бил даден писмено и е адресиран до председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Писмото беше разпространено и до медиите "В отговор на Вашата покана за консултации във връзка с връчения проучвателен мандат за съставяне на Министерски съвет на ПГ ГЕРБ-СДС бих искал да Ви уведомя, че нашите предизборни ангажименти и каузата на „Демократична България" за дълбоки реформи в правосъдието и борба със системната корупция, изключва възможността да се отзовем на Вашето предложение. ГЕРБ продължава да бъде основен носител на порочния управленски модел „Борисов” и опитите за лансиране на фасаден състав на Министерския съвет от подставени лица по никакъв начин не променя този факт", се казва в позицията, която бе публикувана и  във фейсбук профила на председателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той отрече и думите Борисов, че мечта на съпредседателят на ДБ е да бъде главен прокурор. "Борисов отново лъже, че аз съм искал да стана главен прокурор. Никога не съм искал, нито съм мислил, че действащи политици да стават такива. Като говорим за идеологически допирни точки - какво общо можем да имаме с един лъжец?", отговори Христо Иванов. 

Той визира мотивите на Даниел Митов при оповестяването на поканата за преговори, който обясни, че ГЕРБ е най-близо идеологически до "Демократична България", защото в нея влиза ДСБ, която също като ГЕРБ е част от европейското семейство ЕНП. Думите му обаче разгневиха ръководството на "Демократична България". "Били сме най-близко идеологически до тях. Идеологията на ГЕРБ е корупцията, нагласените обществени поръчки и обръчите от фирми. Така че нямаме никакви допирни точки с тях и няма за какво да си говорим. Най-добре е да се смирят и да разберат, че българският народ не иска повече управление на ГЕРБ", каза председателят на ДСБ и зам.-шеф на парламента Атанас Атанасов. 

От "Демократична България" обявиха на трибунката в НС, че все още не са водили разговори за правителство с "Има такъв народ", на която се пада втори мандат от президента. 

По-рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов обяви преговорният екип на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство с ръководството на "Демократична България", както и с това на "Има такъв народ". Борисов заяви, че ако не бъде дадена подкрепа за правителство на ГЕРБ-СДС, в четвъртък следобед мандатът ще бъде върнат. Междувременно стана ясно, че кабинет ГЕРБ-СДС няма да получи подкрепа от нито една парламентарна група в парламента извън собствената си. Това заявиха пред БНТ в кулоарите на парламента представителите на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се мутри вън", а от парламентарната трибуна същата теза подкрепиха и от ДПС, и БСП. 

Отказ за разговори за съставяне на правителство с ГЕРБ-СДС дойде и от страна на партия "Има такъв народ". Оттам обявиха, че няма да се отзоват на поканата на ГЕРБ-СДС и да водят преговори за подкрепа на кабинет с техен мандат. Новината съобщи пред БНР депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

"Поканихме Борисов на изслушване – него го няма. Така че те могат да правят каквото си искат, въпросът е ние какво решение ще вземем. Като сме казали, че няма да се водят разговори за кабинет с тези партии от статуквото, няма да се водят", каза Балабанов. По думите му, ГЕРБ готви капан за третия опит за съставяне на правителство.

"Когато дойде при нас, ние ще решим какво ще правим и ще стане ясно и ако случайно мандатът отиде в трета партия по избор на президента, бъдете убедени, че тази партия предложи ли кабинет, ще бъде подкрепен вероятно от ГЕРБ в пленарна зала и ще видим една много странна и брутална коалиция. Обърнете внимание на това, това готвят според мен", добави Балабанов.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ