Демократите си осигуриха мнозинството в Сената на САЩ

Демократите си осигуриха мнозинството в Сената на САЩ

Демократите си осигуриха мнозинството в Сената на САЩ

Демократите спечелиха и двете сенаторски места от щата Джорджия, а с тях и мнозинството в американския Сенат, носейки на президента Доналд Тръмп още една загуба в последните турбулентни дни от управлението му.

Джон Ософ и Рафаел Уорнок победиха Дейвид Пърдю и Кели Лофлър от Републиканската партия, два месеца след като Джо Байдън стана първия демократ, спечелил подкрепата на Джорджия от 1992 г. насам, предаде „Асошиейтид прес“.

Уорнок, който служи като пастор в същата църква в Атланта, където проповядва лидерът за граждански права Мартин Лутър Кинг-младши, става първият афроамериканец, излъчен от Джорджия в Сената. Освен това 33-годишният мъж вече е най-младият член на горната камара на американския Конгрес и първия еврейски сенатор.

„Доказахме с надежда, упорита работа и с хората до нас, че всичко е възможно“, каза Уорнок по време на речта си след избирането му.

 

 

Вчерашните избори отбелязаха финала на бурния изборен сезон, въпреки че успехът на Демократическата партия бе помрачен от хаоса и насилието в столицата Вашингтон, окръг Колумбия, където поддръжници на Тръмп щурмуваха Капитолия, за да спрат Конгреса да удостовери победата на Байдън, който само след две седмици официално ще встъпи в длъжност като 46-ия американски държавен глава.

Безпрецедентната обсада предизвика ожесточена критика към лидерството на Тръмп след излъчването на видео обръщението му, в което призова протестиращите да се приберат по домовете си, но същевременно спомена за изборни измами.

Изборите в Джорджия бяха решаващи, тъй като трябваше да определят коя партия ще доминира във вземането на решение от Сената – с победата на демократите силите са разпределени поравно – 50 от сенаторите са от Републиканската партия, а останалите 50 – от Демократическата. Така решаващ глас ще има вицепрезидентът Камала Харис.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ