Деница Сачева: Спекулативно е Планът за възстановяване да се обвързва с изборите

Деница Сачева: Спекулативно е Планът за възстановяване да се обвързва с изборите

Деница Сачева: Спекулативно е Планът за възстановяване да се обвързва с изборите

До 29 ноември ще продължи общественото обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчивост. До края на годината планът трябва да бъде депозиран в Брюксел за съгласуване с Европейската комисия. Европейската комисия препоръчва инвестициите да бъдат насочени в седем водещи области. Документът в момента съдържа основната визия за начина, по който бихме могли да усвоим тези 12.2 милиарда евро. Това обясни пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя уточни, че е важно планът за възстановяване да се гледа заедно с Многогодишната финансова рамка, защото част от мерките ще бъдат финансирани през оперативните програми. 

"Не трябва да се разглежда като самостоятелен документ, а като документ, който е в корелация с останалите 16.7 милиарда евро, които очакваме в следващите 7 години. Говорим общо за 29 милиарда заедно с многогодишната финансова рамка. До края на годината изпращаме описание на темите, по които ще работим и няма да се разработват проекти в детайли. Спекулативно е да обвързваме този план за реформи по какъвто и да е начин с изборите", заяви министър Сачева. 

По думите й, тези 12 милиарда няма да дойдат сега, тъй като с плана правителството поставя общата рамка накъде се движим, какви са целите и общите насоки, в които може да се развива държавата в следващите години. "Самите проекти, разписани в детайли са доста далеч от изборите във времето. Този план ще бъде изпълняван от минимум две правителства оттук нататък", отбеляза социалният министър.

Многогодишната финансова рамка ще се развива успоредно – от 2021 до 2027 година, Планът за възстановяване и устойчивост ще следва приоритетно инфраструктурните нужди, а паралелно с това ще се развиват и останалите проекти, стана ясно от думите на Деница Сачева. "Това не е план само на правителството, на една партия или на една политическа сила, а на цялото общество. Със сигурност ще има дискусии и една от дискусиите ще бъде в парламента", изтъкна още Сачева. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ