Оставката на Цацаров гласувана без "против" и "въздържал се"

Оставката на Цацаров гласувана без против и въздържал се

Оставката на Цацаров гласувана без "против" и "въздържал се"

След двучасови разисквания, със 197 гласа "за", без "против" и "въздържал се", депутатите прекратиха предсрочно правомощията на председателя на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров.

Припомняме, че Цацаров обяви на 17 януари, че се оттегля по свое желание от КПКОНПИ като поиска да напусне поста, считано от първи март тази година, а малко след това беше отнет достъпът му до класифицирана информация на ниво "строго секретно". Пред депутатите от Антикорупционната комисия преди седмица Цацаров коментира, че именно оставката му е станала повод ДАНС да отнеме допуска му, а не обратното. Той посочи, че са му дошли "малко в повече" политическите упражнения върху неговото име. 

Дебатът по оставката на Цацаров бе съпроводен от спорове между управляващи и опозиция за борбата с корупцията в България. ГЕРБ-СДС настояха, че трябва да се отдаде дължимото на председателя на КПКОНПИ, който е бил и главен прокурор. Според "БСП за България" оставката на Цацаров е била предизвестена още с избора му на поста. От "Продължаваме Промяната" коментираха, че оставката на Цацаров ще е добър повод и главният прокурор Иван Гешев да се оттегли от своя пост.

В рамките на дебата Тома Биков от ГЕРБ заяви, че са очаквали в зала да бъде и Сотир Цацаров. "В комисията по антикорупция в парламента имахме изслушване на г-н Цацаров, но и то се случи малко насила. Какъв е проблемът да дойде г-н Цацаров, да си каже какво е правил, да си каже мнението по някакви въпроси и да се продължи нататък с някакъв нов закон. Така само освобождаваме, после все едно нищо не е било, не ви отива. Вие обикновено в управляващото мнозинство сте за гласността, прозрачността, а когато стане въпрос за нещо важно, сутринта скрихте под килима нашето предложение за енергетиката. Сега г-н Цацаров. Всичко под килима и като се дигне килимът - не знам какво ще правим", заяви още Тома Биков.

"Продължаваме промяната" оцениха работата на комисията със сравнение. "Тази комисия направи повече от Българската православна църква за 100 години. Всички излизаха с ореоли след нейните проверки. Вярвам, че следващата комисия ще има по-голяма ефективност", заяви Константин Бачийски.

От "Има такъв народ" обясниха, че по решение на Конституционния съд парламентът трябва да гласува оставката без изслушване. "В закона за противодействие на корупцията, приет от ГЕРБ - ако народните представители са искали да дебатират, са можели да поискат и инициират такива изслушвания", смята Ива Митева.

От БСП определиха прекратяването на мандата на Сотир Цацаров като предизвестено. "Какво се случва днес? Това предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на КПКОНПИ е предизвестено още, когато той беше избран, така както е предизвестен провалът на органа, който вие създадохте. Тогава под фанфарите на един мега, супер, хипер орган, който трябваше да задоволи натиска на международните институции поради видимото несправяне на България с корупцията по високите етажи на властта, мнозинството събра несъвместими механизми под една шапка. Това съвпадна с изтичането на мандата на г-н Цацаров като главен прокурор и той намери пристан в този закон", заяви Крум Зарков от БСП. 

Управляващите припомниха мотото, с което спечелиха изборите. "Нулева толерантност към корупцията. Този ден дойде, промяната започна. Днес даваме край на модела "ти си го избра". Нещо, което преди година изглеждаше невъзможно, стана факт. Надявам се, че господин Гешев ще вземе пример и ще обсъждаме още една оставка", каза председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

Отговори му председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова: "Да, през последната година и половина 3 имена бяха основен слоган - Борисов, Гешев и Цацаров. Борисов печели доверие три пъти на избори. Цацаров сам подаде оставка - решението му е взето преди Петков да заговори за ваши хора, които ще бъдат сложени някъде. Оставката на главен прокурор не се обсъжда тук. Това правило гарантира разделение на властите", посочи тя. 

"Да не се окаже че половината народно събрание ще станат обект на проверка на комисията", репликира Искрен Арабаджиев от ПП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ