Депутатите пристигат за първото заседание на новоизбрания парламент

Депутатите пристигат за първото заседание на новоизбрания парламент

Депутатите пристигат за първото заседание на новоизбрания парламент

С тържествено заседание днес ще бъде открито 46-ото Народно събрание. Депутатите влизат в пленарната зала в 9 ч, пише БНТ.

"Парламентът трябва да успее да излъчи правителство". Това заяви Христо Иванов от "Демократична България", преди първото заседание на 46-ото Народно събрание.

Той допълни, че няма уговорка за уговорка за разговори с "Имам такъв народ",

"Не знаем кой ще бъде новият председател на Народното събрание. Ген. Атанасов е нашата номинация за зам.-председател на парламента, няма промени, няма изненади", каза Христо Иванов.

По думите му за "Демократична България" е важно този парламент да се фокусира върху дълбока съдебна реформа чрез конституционни промени. „Това е тема за която ще търсим диалог с всички парламентарни групи. Надяваме се, че около това ще се стабилизира и конфигурацията, която ще излъчи мнозинство", добави той.

"Мисля, че служебното правителство показа, че може да работи и в особени обстоятелства". Това коментира Мика Зайкова от гражданската квота на "Има такъв народ", която отново ще открие първото заседанието като  най-възрастния народен представител в 46-ия парламент.

"Харесвам ги, защото са умни и смели момчета и момичета, но това не е задължително“, отговори Зайкова на въпрос дали министри от служебния кабинет трябва да останат и в новото правителство.

"Конфронтацията и омразата не водят до никъде. И най-трудните преговори са по-позитивни, отколкото само да седим и да се караме един друг", допълни Зайкова.

"Хората искат формациите на протеста да се обединят и да подкрепят честно и почтено правителство, което да се заеме с проблемите на българските граждани, а не да се занимава с партийните елити. Правителство, което да извърши дълбоки реформи и да изведе България от застоя", заяви Мая Манолова, лидер на "Изправи се БГ. Ние идваме".

"Ако всичко това не се случи, ако задкулисието се намеси, ако тези, които сънуват златния пръст и златните кюлчета, ние идваме обратно на площадите на България", допълни Манолова.

Тя коментира и промяната на името на парламентарната си група, като заяви, че само с призив "Мутри вън!" няма как да се изгонят мутрите от ежедневието на българските граждани. „Те са добре окопани по всички етажи на всички власти, така че ние сменихме името на нашата парламентарна група, за да кажем, че "Ние идваме", за да изгоним мутрите.“, каза Манолова.

По думите й ще има преговори между формациите на промяната, като от "Изправи се БГ. Ние идваме" настояват те да бъдат публични пред очите на българските граждани. Тя е категорична, че разговори с ДПС и ГЕРБ няма да се водят.

"Надявам се да се избере кабинет. Хубаво е председателят на парламента да е компромисна личност, в правилника няма изискване да е от най-голямата парламентарна група, въпрос на гласуване е. Избиране на най-консенсусната фигура". Това каза Ива Митева от "Има такъв народ" преди откриването на първото заседание на 46-ото Народно събрание.

По-думите й последният парламент е бил доста особен.

"Надявам се този парламент да бъде още по-особен и страстите да се уталожат. Надявам се да се спазва правилникът, ще започнем да пишем нов правилник. Нека издигнат колегите от "Има такъв народ" номинацията, все още няма такава", допълни Ива Митева.

Митева не потвърди, но не и отрече, че именно тя е кандидатурата на "Има такъв народ" за председател на Народното събрание.

"Не знаем кой ще издигнат за председател на парламента от ИТН и дали изобщо ще направят това. За мен е това е странно", коментира в кулоарите на парламента бившият външен министър Екатерина Захариева, като добави, че ДПС ще подкрепят кандидатурата, както са направили и миналия път

"В парламента ще бъде отговорна и ясна опозиция, очаквам от всички отговорност", каза Захариева пред bTV.

„Да сте чули ИТН да каже нещо срещу ДПС или ДПС да каже нещо срещу ИТН? Със сигурност ще си изберат правителство“, каза още тя.

  Не вярвам, че мнозинството, което ще се очертае в подкрепата за председател на 46-ия НС, ще е показателно и ще се задържи. Така стана и в 45-ия парламент. Безусловна подкрепа за политики няма да давам, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

„В момента има нужда от правителство и от стабилност“, категорична беше тя. По думите и обаче левицата няма да дава безусловна подкрепа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ