Тръмп наредил на високопоставен служител от Джорджия да „намери“ 11 780 гласа

Тръмп наредил на високопоставен служител от Джорджия да „намери“ 11 780 гласа

Тръмп наредил на високопоставен служител от Джорджия да „намери“ 11 780 гласа

Запис с нареждане на Доналд Тръмп към високопоставен служител да „намери“ достатъчно гласове за отмяна на изборните резултати в щата Джорджия бе разпространен от изданието „Уошингтън поуст“.

„Просто искам да намеря 11 780 гласа“, казва американският президент на секретаря на щата и републиканец Брад Рафенспергер, на което получава отговор, че резултатите в Джорджия са коректни.

Тръмп настоява, че той е спечелил изборите в щата, но секретарят отбелязва, че данните, с които разполага държавният глава, са погрешни. Служителят е бил заплашен и с правни последици.

„Това е престъпление. Не можете да позволите това да се случи. Това е голям риск за вас и за Райън, вашия адвокат“, казва Тръмп, който след това иска допълнителни 11 780 гласа, достатъчни да му осигурят преднина. Рафенспергер отвръща, че трябва да преразгледа резултатите.

В неделя президентът написа в социалната мрежа Twitter, че служителят не му е дал детайли за измамата с президентския вот, на което Рафенспергер отговори, че „истината ще излезе наяве“.

Джо Байдън спечели Джорджия и други колебаещи се щати след изборите на 3 ноември, с което стана 46-ия президент на САЩ – длъжност, която официално предстои да заеме по-късно този месец. От края на вота насам обаче неговият опонент Доналд Тръмп продължава да твърди, че демократът е спечелил вота с измами.

Всички 50 щата удостовериха резултатите от изборите, някои след повторни преброявания и правни обжалвания. До момента американските съдилища са отхвърлили над 60 оспорвания на победата на Байдън, пише „Би Би Си“.

Конгресът трябва да одобри изборните резултати на 6 януари преди встъпването на новия държавен глава в длъжност точно две седмици по-късно.

Утре Джорджия ще гласува за излъчването на двама сенатори от щата, а резултатите могат да определят баланса на силите в Сената. Ако двамата кандидати от демократите победят, тогава ще има равен брой републикански и демократични сенатори, а решаващ глас ще има вицепрезидентът Камала Харис.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ