ДПС сезира прокуратурата за вероятно укриване на данъци и печалби от производители на ток

ДПС сезира прокуратурата за вероятно укриване на данъци и печалби от производители на ток

ДПС сезира прокуратурата за вероятно укриване на данъци и печалби от производители на ток

ДПС ще сезира Прокуратурата относно сделки за продажба на ток, произведен от фотоволтаици и евентуалното укриване на печалби от тях. Това обяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. 

Цонев посочи, че от анализа на публичните данни за въпросните сделки, са забелязали, че има доста сделки, които производителите на ток от фотоволтаици сключват с търговци на ток, които после продават тока на борсата. 

"Поради сложността на схемата, не може да се установи с голяма точност има ли свързаност между определени дружества, които са производители и дружествата, които продават", отбеляза депутатът.

Той отбеляза, че някои от въпросните дружества са свързани с офшорни компании. "Тук има две теми, по които ние ще поискаме прокуратурата да извърши съответните проверки - избягване на данъчно облагане и укриване на печалби", посочи депутатът.

"Ние виждаме, че в голяма част от дружествата, във финансовите им отчети, има чувствителна разлика между декларирана печалба и приходи", посочи той, след което допълни, че ще сезират прокуратурата, за да може компетентните органи да извършат съответните проверки.  

"Установили сме от публични регистри, че има 13 дружества, които имат свързаност с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев. Също е видно, пак от публичните регистри, най-вече от годишните финансови отчети и всичко, което Агенцията за устойчиво енергийно регулиране публикува, че по време на тиранията на ДПС в институциите и регулаторите, по негови думи, а именно от 2010 г. насам тези 13 дружества вземат средно годишно 50 млн. лв. премии. Тоест от 2010 г. до 2021 г., когато размерът им беше непроменен", каза зам.-шефът на ДПС Станислав Анастасов. Той обясни, че това означава, че за тези 11 г. дружествата са получили малко над половин милиард лева. 

"Колко още правят тези дружества от продажбата на ток, можем само да гадаем. Можем и да гадаем колко още дружества са свързани с него", коментира Анастасов и подчерта, че имало и много офшорни дружества, на които не успели да установят собствеността. 

Припомняме, че преди дни бизнесменът Иво Прокопиев заяви, че завежда дела за клевета срещу четирима депутати от ДПС - Мустафа Карадaйъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов. Според Прокопиев е срамно народни представители да се крият зад депутатския си имунитет и да използват парламентарната трибуна и достъпа до националните медии за разпространяването на "клевети и очевидни лъжи".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ