Отстъпка при зареждане на до 50 литра гориво сред антикризисните мерки, обсъждани от правителството

Отстъпка при зареждане на до 50 литра гориво сред антикризисните мерки, обсъждани от правителството

Отстъпка при зареждане на до 50 литра гориво сред антикризисните мерки, обсъждани от правителството

Отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел ще получава всяко физическо лице при зареждане на автомобила си на бензиностанция. Отстъпката ще се получава директно всеки път при зареждане до 50 литра. Това е една от антикризисните мерки, които кабинетът обсъжда. Тя може да влезе в сила от юни, съобщи в ефира на Нова телевизия зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

"Към момента не се обсъждат други ограничения. Надяваме се още в рамките на този месец да изчистим всички детайли с търговците и това да стартира от следващия месец", посочи той. По думите му, схемата е подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия.

Относно отпадането на акциза за електроенергията, метана и природния газ, той коментира, че когато става въпрос за промяна в данъчното законодателство, трябва да се мине през уведомителен и разрешителен режим с ЕК. Това може да стане в рамките на няколко месеца. Документите за подаване на този вид уведомление са подготвени. Оптимистично е това да стане до около три месеца, посочи зам.-министърът на енергетиката. 

Данаилов коментира и новината, че премиерът Кирил Петков е договорил с вицепрезидента на САЩ Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени, по-ниски от тези на "Газпром". "Работата по идеята за доставки на втечнен природен газ от САЩ започна още от февруари. Това е финализиране на проведените разговори през този период", отбеляза той.

Според него конкретната цена зависи от много условия, включително как ще се извършва доставката. "В момента не разполагам с конкретика. Напълно е възможно цената да е по-ниска от тази на "Газпром", защото тя е доста висока. Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, със сигурност става достатъчно висока и може да бъде и по-висока от тази на втечнения природен газ", посочи Данаилов. По думите му, по-скоро става въпрос за регулярни доставк. Такава е и общата договореност между Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен, добави той. 

"Уверени сме все пак и разчитаме, че връзката между България и Гърция ще стане в срок и ще задоволяваме голямо количество от нуждите си. Важно е да се знае, че трябва да вървим към намаляване на използването на природен газ и към нови технологии. Вместо да предъвкваме това България да стане газов хъб на Балканите, можем да станем водороден хъб, защото имаме всички условия това да се случи – имаме енергия от възобновяеми източници и достатъчно вода. Това е бъдещето", посочи зам.-министърът на енергетиката. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ