Елена Йончева хвърля имунитета си. „Всичко е лъжа, ГЕРБ се опитва да ме сплаши”

Елена Йончева хвърля имунитета си. „Всичко е лъжа, ГЕРБ се опитва да ме сплаши”

„Това са абсурдни обвинения. Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и няколко пъти призовах за проверка от съответните органи." Така реагира депутатът и говорител на ПГ на БСП Елена Йончева малко след като стана ясно, че главният прокурор иска имунитета й по обвинение за финансови операции с пари от КТБ. Тя заяви, че ще поиска доброволно да бъде снета депутатската й защита от съдебно преследване.

„Запозната съм с методите на репресия на ГЕРБ, това е класическа схема за сплашване", коментира Йончева. Тя свързва днешните действия на прокуратурата с това, че преди 2 дни БСП е настояло за техническа експертиза на магистралите от европейски лицензирани лаборатории. Името на Йончева бе намесено и вчера в паралелни опровержения от страна на ЧЕЗ и Инерком по повод нейно изявление, че се подготвя "завземане на чешкия електроенергиен оператор" от фирмата на Гинка Върбакова като самата Върбакова заедно с още четирима "нейни хора" ще станат членове на Надзорния съвет на ЧЕЗ.

 

„Работата ми като журналист винаги е била публична и видима. Единственият договор, който съм имала, е за телевизионна техника за заснемането на документални филми за Сирия, Турция и Украйна”, допълни Йончева.

Цацаров поиска да бъде отнет имунитета и на депутата Георги Михайлов от БСП за безстопанственост докато е бил начело на хематологията в София.

„Не смятам, че съм извършил някакви закононарушения, аз заварих болницата с 25 милиона задължения и по време на управлението на екипа, който ръководи, тя намали своите задължения”, обясни Георги Михайлов, цитиран от „24 часа”.

„Чувствам се спокоен, нека разследването продължи и завърши, смятам, че всички неясноти ще бъдат изчистени”, допълни той.

„Разчитаме на обективно разследване, но цялата група на БСП застава зад Йончева и Михайлов, няма да ги изключваме”, обяви лидерката Корнелия Нинова. 

Тя обясни, че такова е решението е на парламентарната група, взето след спешни заседание.

„Това са две ярки остриета на БСП и допускам, че със своите изказвания и поведение са предизвикали такова нещо, затова ние стоим твърдо, убедени, че са невинни, и очакваме разследването и делото да го докажат”, заяви Нинова.

Същевременно Веселин Марешки и депутатите му Кръстина Таскова и Пламен Христов, чиито имунитети също бяха поискани, засега нямат намерение да се откажат доброволно от тях. Това заяви лидерът на „Воля” в кулоарите на парламента.

„Готов съм да си дам имунитета, но първичната реакцията на колежката е, че не се чувстваме виновни и искаме да видим кои са тези, които имат интерес да ни бъде свален имунитета и вместо да работим, да ни мотаят по обвинения”, обясни Марешки.

И определи искането на прокуратурата като „втора серия на първото искане" за имунитета им. „Сменили са члена, по който сме си дали имунитета предния път. Още тогава, за да не ни разиграват такива циркове, казахме, че сваляме имунитетите си по целия НК, за да работят спокойно и да не се притесняват", коментира лидерът на „Воля".

Объркали са се първия път, няма нищо ново. Цяла година разследват за някакво изнудване, не намират нищо и сега са решили за друго изнудване, коментира Марешки. И обясни, че продължават да ги въртят.

Затова той и депутатите му не били решили дали да хвърлят имунитетите си. Може и да не се откажем, за да видим кои са тези, които имат интерес да сме без имунитет. Защото се появиха и реакции, че става дума за това, че сме прекалено остри срещу някои вицепремиери и може би това е.

„Ще помислим, до ги видим кои са тези и дали става дума за обвинения за изнудване или за това, че искаме двама изверги да бъдат изхвърлени от правителството", коментира Марешки. Чуваме, че някои от тях спят с прокуратурата, допълни той, но отказа да назове имена, защото всички ги знаели и не искал да му повдигат обвинения по други текстове от НС. Лидерът на „Воля" обаче виждал политически натиск в атаката срещу него, но не мисли, че е свързана с кворума в парламента.

Последният на когото Цацаров поиска имунитета - Борис Кърчев от ГЕРБ обяви, че веднага ще подаде писмено съгласие до председателя на Народното събрание за сваляне на имунитета ми. Обвиненията към него са заради данъчни престъпления.

„Към момента, в който съм прехвърлил фирми, те не са имали никакви задължения, за което имам документи”, категоричен бе депутатът.

„Никога не съм се крил зад този имунитет, щастлив съм, че ще го дам. Целта е да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е повече от година и половина. Води се от местни структури на БСП в Казанлък”, обясни Кърчев.

„Никакви неизплатени данъци нямам и не се притеснявам от нищо”, допълни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ