Емануил Йорданов за рокадите в МВР: Пролет е, калинките летят (допълнена)

Емануил Йорданов за рокадите в МВР: Пролет е, калинките летят (допълнена)

Емануил Йорданов за рокадите в МВР: Пролет е, калинките летят (допълнена)

Рокадите в МВР са разбираеми, ако позволите да се пошегувам – пролет е, калинките летят. Това заяви пред bTV бившият вътрешен министър Емануил Йорданов по повод промените, които направи във вътрешното министерство служебният министър Бойко Рашков.

По думите му всеки служител, който е назначен на базата на определена политическа конюнктура, би трябвало да е готов да се раздели в поста си, когато тази конюнктура „се оттича по канала“.

„За състояние на системата мисля, че може да направим извод от многобройните протести на полицаите в последните години.Знаете, имаше пиене на студена вода, пушене на цигари и пренасяне на ковчег на МВР. Очевидно нещата там не са особено добри. Аз имам поглед върху ситуацията и благодарение на това, че като адвокат защитавам много полицаи в съда”, коментира Йорданов, като добави, че има нужда от промяна в министерството.

По отношение на отпуските на шефовете на службите, Йорданов заяви, че всяка една държавна структура, чиито ръководител не е на работа, се ръководи от посочено от него лице. „Всеки един от тези хора има заместници. „Не трябва да забравяме, че има годишен отпуск и болничен. Не мисля, че тук трябва да се драматизира това“, допълни бившият вътрешен министър.

Той също така заяви, че не бихме могли да пожелаем по-добър избор от Бойко Рашков за МВР.

„Бойко Рашков е един много сериозен човек с висока квалификация, с много богат административен опит. Той е бил директор Националната следствена служба, след това народен представител, заместник-министър на правосъдието. Всичко това би му помогнало да влезне в министерството с летящ старт, това каза бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в ефира на Би Ти Ви.

По отношение на коментара си за „калинките“, Йорданов даде пример от своята практика:  „През пролетта на 2000-та година инициирах уволнението на директор на национална служба, при което имаше всякакви  фотоколажи и заглавия от рода на „Некадърният министър уволнява супер професионалиста“. В същото време ми се наложи да отида в Будапеща, където беше филиала на ФБР. Когато се с тогавашния шеф на ФБР Луис Фрий и му казах, че на този пост има нов човек, той отвърна: „много хубаво, изпратете го за обмяна на опит". Реакциите на различните хора са различни.“

Рокадите в МВР започнаха още в първия работен ден на служебния министър. Със заповед на министър-председателя Стефан Янев бяха сменени тримата заместник-министри на вътрешните работи Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов. С мотива за навършване на пенсионна възраст беше освободен от длъжност и административният секретар на силовото ведомство Бойко Славчев, който бе административен секретар от 2015 г. – годината, през която с промени в Закона за МВР бе създадена длъжността. Той се занимаваше и с обществени поръчки като беше и основен свидетел по разследването за покупка на джипове за МВР, започнало след като от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обявиха, че трябва да се върнат над 6 млн. евро, отпуснати по специално споразумение за борба с мигрантския натиск по границите. В хода на проверките стана ясно, че поръчката е направена по времето на предишното служебно правителство. 

С поста си се раздели и директорът на дирекция „Инспекторат“ Николай Гешев, отново с мотив за навършена възраст за пенсиониране.

В края на миналата седмица стана ясно, че по предложение на Министерски съвет, с указ на президента Румен Радев е освободен и главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. През уикенда правителствената пресслужба обяви и мотивите за отстраняването на Ивайло Иванов. Един от тях е за проявено полицейско насилия по време на протестите от миналата година

В понеделник Иванов коментира, че е разбрал за прекратяването на правомощията си от медиите. „Тръгвам си от МВР с високо и гордо вдигната глава, не съжалявам за нищо, което съм направил, мисля, че през цялото време действията ми са били в името на върховенството на закона“, заяви Иванов.

„Отстранен съм заради полицейско насилие и социолигически проучвания, защото се нагнетявало напрежение срещу полицейско насилие, така пишеше. Мотивите за отстраняването ми първоначално ми бяха отказвани. После се запознах, те станаха и публично достояние. Давахме публични брифинги, бях публично изслушван. По време на протестите за мен операцииите бяха перфектно планирани и организирани, колегите се справиха отлично, аз поех цялата отговорност“, каза още той.

Иванов също така заяви, че не се е скрил и не е бил в болнични, след като по-рано вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че ръководителите на службите в страната масово са излезли в неплатен отпуск, след встъпването в длъжност на служебното правителство.

 „Посрещнах министъра в първия работен ден, когато дойде тук. Посрещнах го на входа. Никога няма да се скрия. Аз съм офицер, мъж на честта, такива неща не са ми присъщи", коментира той.

В понеделник правителствената пресслужба разпространиха информация за отпуските на ръководителите на служби. „Председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 5 септември 2021 г. включително. Председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 6 септември 2021 г. включително. Председателят на Държавна агенция „Технически операции“ Цветан Китов е в платен отпуск за обучение – от 5 май 2021 г. до 21 май 2021 г. включително“, се казва в съобщението.

Също вчера двама бивши МВР-шефове излязоха с позиции срещу отстраняването на главния секретар на МВР. Бившият вътрешен министър Христо Терзийски написа във Фейсбук, че отстраняването на Иванов противоречи на Закона за МВР. „В решението си за отстраняването на главен комисар Ивайло Иванов служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 - "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството“, коментира Терзийски.

„И служебният министър, и служебният премиер, и президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени. Нямам никакво съмнение, че това закононарушение ще бъде коригирано от съда“, написа бившият вътрешен министър.

Предшественикът му, Младен Маринов също коментира освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. В своя Фейсбук профил, той заяви, че за първи път при отстраняване на главен секретар не се цитира служебна проверка и последващо дисциплинарно производство, а „социологични проучвания“. По думите му  социологията на служебния кабинет определено не е вярна.

„Не допуснахме протестите да бъдат окървавени и да бъде застрашен етническия мир в България! На 4 септември 2020 г., два дни след бруталния опит за уличен погром срещу българската държавност на жълтите павета в т. нар. „триъгълник на властта“ в София, главният секретар на МВР ясно и открито заяви своята позиция и защити действията на полицията. „Трябва ли да ме плашат, че като дойдат на власт, ще се върнат за мен и колегите? Полицаите трябва да ги е страх да си вършат работата, ли?“, попита Иво Иванов президента. Отговор не последва. Но миналата седмица, ТЕ дойдоха за него. Г-н главен секретар Ивайло Иванов, гордея се, че сме служили рамо до рамо с теб в българската полиция!“, написа Маринов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ