Емил Караниколов: Важно е да запазим производството в кондиция

Емил Караниколов: Важно е да запазим производството в кондиция

Емил Караниколов: Важно е да запазим производството в кондиция

„Дори в България да няма коронавирус, икономиката щеше да спре и с всеки изминал ден тя се забавя. Колкото са повече в кондиция основните предприятия у нас, толкова по-бързо ще се възстанови икономиката ни. Като изчезне вирусът, нормалният живот ще продължи. България трябва да търси от всяко зло - добро“. Това заяви в ефира на БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов. Изказването му идва ден, след като финансовият министър анонсира актуализация на Бюджет 2020, при която се очарта спад на икономиката с 3%.

„Това е най-негативният сценарий. При всички положения ситуацията е коренно различна от всички сценарии, които познаваме“, поясни министърът на икономиката.

Емил Караниколов съобщи и една добра новина за икономиката ни. Въпреки тежката ситуация у нас ще сертифицираме проект за 120 милиона. Ето защо според него е важно в момента да запазим производството в кондиция. „Вече има съкращения на служители, а в Бюрата по труда се записват и хора, върнали се от чужбина. Очакваме нивото на безработица у нас до края на годината да достигне 6%“, каза още министър Караниколов. 

„България има задължение да пази ресурс от 4-5 млрд. лв. Всички държави в момента прогнозират повече разходи, отколкото приходи - от тази гледна точка тегленето на заем е изключително правилен подход“, коментира икономическият министър.

По думите му, мярката 60/40 няма да работи за най-дребните фирми.

„В момента в големите икономики производството е спряло. Колкото повече хора са на работните си места, в колкото по-добро състояние запазим производството си, толкова по-бързо икономиката ни ще се възвърне. Магазините и аптеките работят и така трябва да бъде, иначе ще възникне друг проблем. Трябваше да спрат да работят хотели и ресторанти, но и при такива мерки единици хора биха ги посещавали. Междуфирмената задлъжнялост е факт. Потреблението ще бъде стимулирано, но първо трябва да изчистим коронавирусът. България продължава да е атрактивна за инвеститори“, коментира още Караниколов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ