Министър Живков: България се е отказала от над 1 млрд. лв. заради "Балкански поток"

Министър Живков: България се е отказала от над 1 млрд. лв. заради Балкански поток

Министър Живков: България се е отказала от над 1 млрд. лв. заради "Балкански поток"

Според нас конструкцията на проекта "Балкански поток" не е финансово издържана. Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков. 

"Там ние сме се отказали от едни сигурни постъпления от около 1 млрд. 350 млн. лв. по стария транзитен договор, който сме имали в рамките на 10 години. Задлъжнели сме с поне още толкова, за да започнем да строим някакъв нов газопровод, който при добър мениджмънт е можел да се започне с постъпленията по стария договор. Другото което ни смущава е финансовата рамка и ограничаването на фосилните горива и тяхното използване", каза още Андрей Живков. 

Относно газовата връзка с Гърция той обясни, че там се работи, но има притеснителни неща - очаквани забавяния в доставките на готови компоненти за газопровода. По думите му, в писмо до изпълнителната компания "Авакс", министерството на енергетиката се казва, че срокът на договора за изпълнение трябва да бъде спазен, ако това не се случи, ще се пристъпи към усвояване на обещетенията по договора, които са в размер на 90 хил. евро на ден. "Другото което ни смущава е финансовата рамка и ограничаването на фосилните горива и тяхното използване", добави той.

По думите му, основният проблем за решаване е насочен към ТЕЦ "Марица-изток 2" в краткосрочен и дългосрочен план. "Макар че ние нямаме дългосрочен хоризонт, се опитваме да поставяме някакви цели, които да се следват след нас. Липсата на каквато и да е идея за развитието на комплекса "Марица-изток" води до там, че единственият въпрос, до който се стига в началото на всеки ценови период, е дали ТЕЦ "Марица-изток 2" ще работи, или няма да работи", добави той.

Енаргийният министър обясни, че са в непрекъснати разговори със страните, които са заинтересовани, а именно представителите на синдикатите, представителите на работещите, работодателите. "Комуникацията ни е ползотворна към момента. Работим по различни варианти. Съвсем скоро ще излезем с окончателно решение за това как да постъпим, така че в близко бъдеще там да няма социален стрес“, заяви Живков.

Той добави, че решението, което ще бъде взето, за разлика от преди, няма да е безусловно. "Към ТЕЦ „Марица-изток 2“, както и към „Мини Марица-изток“, както и към всички дружества, ще изискваме сериозно преразглеждане на разходите и на начина, по който се управляват дружествата“, обясни енергийният министър. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ