Ердоган призова лидерите на тюркоезичните държави да спрат използването на американския долар

Ердоган призова лидерите на тюркоезичните държави да спрат използването на американския долар

Ердоган призова лидерите на тюркоезичните държави да спрат използването на американския долар

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова лидерите на тюркоезичните държави да спрат използването на американския долар в търговско-икономическите си отношения. Той заяви това в изказване пред участниците в 6-тата среща на върха на лидерите на тюркоезичния свят, домакин на която е президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков, съобщава БТА.

"Време е да се откажем от зависимостта във външно-търговските операции от американския долар, който вече е пречка за нас. Вместо това, нека се съсредоточим върху възможностите да търгуваме помежду си на базата на националните ни валути. Векът, в който живеем, ни предлага важни възможности за активизиране на транспортните и комуникационните връзки помежду ни. От тази гледна точка ние отдаваме много голямо значение на инициативата за коридора Изток-Запад, който преминавайки през Кавказ и Средна Азия, ще достига до Китай", заяви турският президент, цитиран от турските медии.

"Вместо дипломатически средства, някои страни си служат с натиск, шантаж при разрешаването на международни проблеми. И това го правят, налагайки търговски санкции, митнически забрани. В такива случаи всички сключени преди това споразумения, които са плод на дългогодишни усилия, се оказват недействителни", посочил още Ердоган, визирайки валутната криза със САЩ.

В момента годишната инфлация в Турция се повиши до почти 18 процента заради слабата лира, която води до рязък скок на потребителските цени, пише агенция ДПА, като се позовава на официални данни, оповестени днес. Турската централна банка заяви, че "последните развития по отношение на инфлационната прогноза показват значителен риск за стабилността на цените" и добави, че ще предприеме мерки.

Посочвайки, че Средна Азия с нейното около 70 млн. население, с възможностите, които предлага за чуждестранни инвестиции, богати съвременни човешки ресурси и с годишен доход, който надхвърля 350 млрд. долара, е привлекателен географски регион, но икономическите резултати не отговарят на възможностите, които притежава, Ердоган призова към общи усилия, за да преодолеят негативните фактори, които спъват развитието на търговско-икономическите отношения. По думите на турския държавен глава през последните години е нараснало геоикономическото значение на тюркоезичния свят. 

Ердоган също така предупредил лидерите на тюркския свят да прочистят страните си от институциите на проповедника Фетхуллах Гюлен, имайки предвид училищата в редица средноазиатски републики, посочвайки за пример Узбекистан, където бяха затворени всички училища на Гюлен. Анкара обвинява Гюлен за неуспешния опит за преврат през 2016 г.

В 6-тата среща в Киргизистан на лидерите на тюткоезичните държави, включваща Азербайджан, Казахстан и Турция, Узбекистан участва като почетен гост, а Унгария - като страна-наблюдател.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Подкаст „Ти водиш“: Свят на ръба, новото активно поколение и промените във формата на лично щастие 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ