Румен Радев: Връщането на статуквото не се състоя

Румен Радев: Връщането на статуквото не се състоя

Румен Радев: Връщането на статуквото не се състоя

Новият парламент няма право на грешка и протакане, защото хората няма да простят, предупреди президентът

Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо, не се сбъднаха. Връщането на статуквото на бял кон не се състоя, въпреки огромните пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно с фалшиви новини, режисирани скандали и положиха огромни усилия да отблъснат хората от изборите дори и днес. Това заяви спечелилият балотажа сегашен президент Румен Радев в първото си изявление след победата си.

Приключи един безпрецедентен политически месец с два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашият народ за промяна, за скъсване с корупцията, грабежа и беззаконието, за отстраняването на мафията от властта, коментира Радев.

България издържа този изпит на демокрация. Не се поддаде на опитите да се посее етническо разделение. Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата, каза още Радев.

Новият парламент няма право на грешка и протакане, защото хората няма да простят, предупреди президентът. Всеки от тези партии, който пренебрегне това - ще бъде самоубийствено. Ще бъде отречен от хората, ако партиите тръгнат срещу волята на народа, допълни той.

Очакванията на обществото са, че трябва да се види отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци, да осигури нуждаещите се, да вземе отлагани с години решения. Борбата с пандемията остава приоритетна задача, а новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, особено когато залогът е за българската идентичност и история и правата на нашите сънародници зад граница, зададе рамката Радев.

Нашият слоган: С вас сме!, остава наше кредо и за вбъдеще, каза президентът и благодари на всички, които са били с него. Това е победа на взаимното ни доверие, на разума и на единната ни вяра, на желание за законност и справедливост, на солидарното ни чувство, че заедно можем да успяваме. Предстоят ни още много усилия, но България излиза от застоя и автокрацията, на пътя на развитието, свободата и модернизацията. Аз съм оптимист, допълни президентът.

Изказването си Радев започна с благодарност към всички, които са гласували и са го подкрепили - избиратели и партии, към хората от избирателните комисии и към служителите на реда. Демокрацията функционира благодарение на вас, заяви той. Искам да поздравя проф. Герджиков и останалите кандидати за президент, затова, че дадоха своите идеи в тази кампания, допълни Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също изказа благодарности на всички, които са им дали доверието си и са работили за тях. Благодаря на всички, които участваха в това гласуване, защото показаха, че са граждани, а не поданици, каза още тя.

В личен план Йотова посвети победата на покойния си баща, защото той я е направил "силното и смело момиче". А в политически план я посвети на "един голям българин, който пръв ни се довери преди 5 г. - Стефан Данаилов".

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ