Facebook изтри над 270 акаунта и страници на руски тролове

Facebook изтри над 270 акаунта и страници на руски тролове

Facebook изтри над 270 акаунта и страници на руски тролове

Facebook изтри над 270 акаунта и страници, контролирани от руската „фабрика за тролове“, официално известна като "Агенция за интернет изследвания“. Тя беше обвинена от американските власти, че е манипулирала президентските избори през 2016 г.

Новината за закриването на страниците беше съобщена от Марк Зукърбърг на страницата си в мрежата: „Днес (вторник, бел. ред.) направихме важна крачка в защита на честните избори по цял свят, изтривайки повече от 270 страници и акаунти, управлявани от руската организация“.

По думите му, цитирани от ТАСС, акаунтите са премахнати не заради съдържанието, което разпространяват, а понеже са контролирани от руската фабрика за тролове.

Тази руска агенции постоянно си служеше с лъжа и се опитваше да манипулира хората в САЩ, Европа и Русия и ние повече не искаме да ги виждаме във Facebook или където и да е по света, коментира Зукърбърг.

Според  него свалените  страници са били насочени и към Русия и рускиговорещите жители на съседните Азербайджан, Узбекистан и Украйна. В някои от случаите изтритите страници принадлежали на медии, които също са били под контрола на троловете.

През февруари американските власти повдигнаха обвинения на 13 руски граждани и три организации за опит да манипулират изборите в САЩ. Сред тях е олигарх, който пряко свързва Кремъл с намесата в американските избори - Евгений Пригожин, по-известен като „готвача на Путин“. Неговото име изплува и около руската частна армия „Вагнер“, за която се разбра, след като десетки руснаци бяха убити в Сирия. Според журналистически разследвания около 2500 войници от „Вагнер“ се бият в Сирия.

Кремъл не признава нито намесата в изборите в САЩ, нито съществуването на руската частна армия „Вагнер“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ