Франция готви възстановителен план за 100 млрд. евро

Франция готви възстановителен план за 100 млрд. евро

Франция готви възстановителен план за 100 млрд. евро

Нов план за икономическо възстановяване за 100 млрд. евро ще представи френският премиер Жан Кастекс на 3 септември, предаде „Политико“. С него общата сума, заделена от правителството за стабилизиране след пандемията от новия коронавирус, надвишава 460 млрд. евро.

Проектът за отпускане на още средства се очакваше да бъде готов на 25 август, а отлагането му с малко повече от седмица ще позволи на правителството да приоритизира затягането на здравните мерки на фона на нарастващия брой заболели от COVID-19 и връщането на децата обратно в училище.

В интервю за радио France Inter Кастекс обясни, че 40 млрд. евро от средствата са от пакета за въстановяване на Европейския съюз и подчерта значението на плана за възстановяване. „Най-лошо от всичко би било да потънем в икономическа и социална криза, която би била по-лоша от здравната“, коментира той.

2 млрд. евро ще бъдат заделени за културния сектор, който премиерът описа като „безпрецедентен“ и призова гражданите да посещават кината и театрите.

След спада на заразените от COVID-19 през юни този месец Франция бележи нов скок на заболелите – за последното денонощие регистрираните нови случаи са 3304.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ