Файненшъл таймс: Изборите в България вещаят парализа

Файненшъл таймс: Изборите в България вещаят парализа

Файненшъл таймс: Изборите в България вещаят парализа

Антиестаблишмънт партията на певеца Слави Трифонов, се изправя пред тежката задача да състави ново правителство в България, пише в първи анализ за провелите се вчера предсрочни парламентарни избори у нас реномираното британско издание Файненшъл таймс.

„Има такъв народ“, водена от известния музикант и телевизионен водещ, печели 23,7% от гласовете и ще има нужда от поне 1 от традиционните партии, освен от 2-те други партии на протеста, за да формира мнозинство в парламента.

Бойко Борисов, който управляваше България в последните 12 години, изглежда ще мине в опозиция. Неговата партия ГЕРБ до последно води в предварителните резултати, но има само 23,9% и освен това няма съюзници, с които да формира коалиция.

Демократична България, друга от партиите на протеста, получава към момента 12,6% от вота, докато движението „Изправи се! Мутри вън!“ има 5%, малко над минималната граница от 4%, за да влезе в парламента.

Трифонов ще трябва да привлече подкрепата на поне 1 от двете по-малки обичайни партии – БСП, които печелят 13,6% или партията на турското малцинство в страната ДПС, които имат 10,6%.

Според анализаторите гласовете от чужбина ще донесат победа на ИТН. Но най-бедната страна на ЕС най-вероятно ще има нестабилен кабинет, ако не и политическа криза.

Борисов е много малко вероятно да успее да формира правителство, защото останалите партии обещаха, че няма да се коалират с ГЕРБ. Протестните формации обаче не могат да управляват самостоятелно. Те също така не искат да правят коалиция със социалистите или с  ДПС, тъй като вярват, че са сред причините за създаването на корумпирана политическа система в страната.

„В безизходица сме, тъй като нямаме достатъчно мандата“, коментира пред ФТ Христо Иванов, един от лидерите на ДБ. „Сметките показват, че ще имаме 110-115 депутата, но не и повече от това. За мнозинство ни трябват поне 122. В много трудна ситуация сме, в която не може просто така да се назначат нови избори“, добави той.

Трифонов, който е популярен фолк-рок певец, запази мълчание по време на кампанията относно плановете си и не разкриваше кои може да са негови коалиционни партньори. Българите знаят малко относно  принципите и ценностите на ИТН и за неговите кандидат депутати. Според Христо Иванов ИТН е „черна кутия“.

По времето на Борисов страната генерира известен икономически растеж, включително и развитие на инфраструктурата, но той не успя да разсея обвиненията в източване на държавни средства и това в последствие доведе до протести миналата година, които продължиха няколко месеца.

Според няколко независими анализатора и опозиционни лидери демонстрациите са подкопали доверието в ГЕРБ и са направили политическата подкрепа от други партии немислима.

„Младите хора продължават да напускат страната. Корупцията задушава бизнес инициативите. Нещо трябва да се промени“, казва 38-годишният Николай Гълъбов, малко след като е гласувал.

В интервю миналата седмица Борисов отхвърли обвиненията в корупция като безпочвени и каза, че опозицията изпълнява програмата на лявата „мафия“.

Изборите в неделя бяха повторение на редовните избори, които се проведоха през април, след които не бе съставен кабинет. Президентът на страната Румен Радев, отявлен противник на Борисов, назначи служебен кабинет. Въпреки че то нямаше демократичен мандат, то се зае да прочиства държавната администрация, да ревизира процедури за обществени поръчки и договори, и да уволнява служители, които посочи като корумпирани.

„След като Борисов изпадна от властта, хората не виждат адекватно предложение за ново правителство  на политическия пазар“, коментира Иванов относно ниската избирателна активност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ