„Галъп“: Победа за Радев на първи тур, ако изборите бяха този месец

„Галъп“: Победа за Радев на първи тур, ако изборите бяха този месец

„Галъп“: Победа за Радев на първи тур, ако изборите бяха този месец

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в миналата неделя, то Румен Радев биха подкрепили 51.2% от гласуващите, а на следващите три места биха останали Анастас Герджиков с 22.5%, Мустафа Карадайъ със 7.9% и Лозан Панов с 6.2%. Това сочи изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, поръчано от Българското национално радио*.

Сред останалите кандидати се открояват Костадин Костадинов с 3.1% от гласовете, Милен Михов с 1.6% и Веселин Марешки с 1.1%. От избирателите 2.7% биха отбелязали в бюлетината, че не подкрепят никого.

[[{"fid":"382272","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":576,"width":1024,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

56.4% казват, че ще гласуват със сигурност на президентските избори, което е с малко над 2% повече от далите заявка, че ще гласуват на парламентарните избори (54.2%). По над 20% са и онези, които казват, че вероятно биха гласували, но не са сигурни.

6 партии влизат в парламента, ако изборите бяха сега

Ако изборите за състав на 47-ото Народно събрание бяха в средата на октомври, първа политическа сила би била коалицията ГЕРБ-СДС с 22.5%. На втора позиция остава БСП с 15.1%, а на трета се нарежда новият политически проект „Продължаваме промяната“ с 13.4%. „Има такъв народ“, която спечели най-много подкрепа на предишните предсрочни парламентарни избори, сега остава четвърта с 12.2%. С малка разлика след партията на Слави Трифонов е „Демократична България“ с 11.2%, а ДПС е последната, която би прескочила 4-процентовата бариера със своите 10.8%.

„Изправи се.БГ! Ние идваме“ е с 3.7%, а „Възраждане“ и ВМРО са съответно с 2.9% и 2.3%. Останалите гласове биха отишли при други формации в бюлетината.

[[{"fid":"382274","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1125,"width":2000,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

От „Галъп“ посочват, че потенциални проблеми като уплахата от вируса и страха от машинното гласуване правят по-трудно прогнозирането по отношение на избирателната активност и на самия вот, насрочен за средата на ноември.

*Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 10 и 17 октомври, сред 1009 души, по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ