ГЕРБ и БСП отново в спор за икономическия растеж на страната

ГЕРБ и БСП отново в спор за икономическия растеж на страната

ГЕРБ и БСП отново влязоха в нов спор по темата за Брутния вътрешен продукт (БВП) и икономическия растеж на страната. Повод за него стана политическата декларация на ГЕРБ, която бе прочетена от Александър Иванов. Той се позова на ревизираната оценка на Националния статистически институт, отчитаща ръст в българската икономика от 3,1%.

„БСП да се извини от трибуната на НС заради твърденията за неверни данни на НСИ за ръста на икономиката. Без да сте в управлението, сте заплаха за българската икономика. Пенсиите, ръстът им и доходите на българските граждани са гарантирани от нас, а ниският им старт беше гарантиран от вас. Не може да се отрече на лявото, че умело жонглира със статистиката. Не трябва да бъде използвано за подриване на доверието в България и за очерняне пред инвеститорите“, посочи депутатът Александър Иванов от ГЕРБ. 

Той отчете, че данните за съществено намаляване на сивия сектор у нас през последните години са не само гордост на правителствата у нас, а и са оценени от независими агенции.

„Рекордно ниски нива на контрабандата на цигари и други акцизни стоки са факт, с който българската икономика и приходните агенции могат да се гордея“, уточни още депутатът. Александър Иванов попита как има повече приходи от данъци, ако няма икономически подем. По думите му, изказването на експерта на БСП Румен Гечев за ръст на икономиката ни под 1%, ни връщала в безкрайната чакалня на чужди инвеститори. Според него, социалистът е залепил и черно клеймо на България, че лъже стратегическия си партньор в лицето на ЕС.

От БСП веднага отвърнаха на нападките.

„НСИ призна пред цяла България, че 3 милиарда и 900 милиона лева внос не са отчетени във времето от 1 януари 2019 г. до 31 декември 2019 година. След нашата декларация, изведнъж в НСИ се намери този „забравен“ внос. НСИ се извиниха с това, че документите от митницата закъснявали с 28 дни, понякога до 2 месеца“, заяви проф. Румен Гечев в декларация от името на ПГ на „БСП за България“ в парламента.

Той попита дали са 28 дни в периода януари 2019 –януари 2020г. и попита кой и защо крие документите от митниците към Националния статистически институт. Според него е очевидна манипулация последвалата корекция и на данните за увеличено потребление, нарастване на инвестициите и на износа през 2019 г., за да може чрез нея да се оправдаят безпочвените твърдения на управляващите за някакъв рекорден ръст на БВП в ЕС.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ