Политическа интрига за тайни преговори около "зеления сертификат"

Политическа интрига за тайни преговори около зеления сертификат

Политическа интрига за тайни преговори около "зеления сертификат"

Два месеца и половина след въвеждането на "зеления сертификат" у нас исканията за неговото премахване стават все повече, а натискът към властта за отмяната му прерасна днес в политическа интрига.  

Първо, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който е против въпросния документ от неговото въвеждане, написа в профила си във Фейсбук, че премиерът Кирил Петков е поел ангажимент "зеленият сертификат" да бъде премахнат. 

По думите му, обещанието е получено в телефонен разговор, който се е провел, след като от "Възраждане" обявиха, че ако до 2 февруари правителството не даде ясен отговор какви действия ще предприеме по отношение на "зеления сертификат", партията отново ще излезе на протест. Припомняме, че "Възраждане" вече протестираха срещу сертификата на 12 януари пред сградата на Народното събрание в центъра на София, като тогава на няколко пъти имаше ескалация на напрежението, а част от протестиращите пробиха полицейския кордон и успяха да стигнат до парадния вход в опит да влязат в сградата, но безуспешно. 

От поста на Костадинов става ясно, че двамата с премиера са уточнили, че работната група, която трябваше да обсъжда този въпрос, ще продължи прекъснатата си работа.  

"Петков ми се обади и разговаряхме по телефона. Той пое два ангажимента - работната група за премахването на сертификата, свикана по наше настояване, да продължи прекъснатата си работа, и "зеленият сертификат" да бъде премахнат. Уточнихме се, че експертите (нашите и на правителството) ще решат кога ще стане отмяната на сертификата, като самата отмяна няма да е по-късно от април. Днес здравният експерт на правителството проф. Радка Аргирова заяви, че според нея това може да се случи още през март. Нашето мнение, естествено, е това да стане още този месец. Радвам се, че управляващите проявиха разум по този важен за обществото ни въпрос. Надявам се до седмица да имаме окончателно решение с ясни срокове. Крайно време е да приключим с това доказано вредно "зелено" безумие - България има много по-тежки проблеми за решаване!", пише Костадин Костадинов в профила си в социалната мрежа. 

От ГЕРБ обявиха, че подкрепят "Възраждане" в искането им за отмяна на "зеления сертификат", но побързаха да уточнят, че не са против самия документ, а срещу "побългарения" му вариант. Мотивите им - много от сертификатите са фалшиви, а изискването за влизане в парламента със "зелен сертификат" не се спазва. Нещо повече, депутати от партията са се подписали в конституционната жалба срещу сертификата, подготвяна от "Възраждане". 

"Ние от нашата парламентарна група категорично настояваме в България да се спазват правилата от абсолютно всички български граждани и властта да се стреми да налага тези правила и да пази живота на хората, а не да пази собственото си време в Министерския съвет или в сградата на Народното събрание. Тъй като правителството се провали с въвеждането на "зеления сертификат" в България, ние искаме неговата отмяна", обяви на брифинг в кулоарите на парламента бившия здравен министър и депутат от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов.

"Преди малко разбрахме, че министър-председателят е водил разговори на тъмно, в които е поел ангажимент за отпадане на "зеления сертификат". Преди повече от месец нашата група внесе предложение за отпадане на "зеления сертификат" в НС, защото той трябваше да важи за всички. Нека не се сравняваме кои сме по-равни. Нашите "зелени сертификати" са в депутатските карти. Тук влизат депутати без "зелени сертификати". Хайде да се сравняваме с хората, които не могат да отидат на работа без сертификат. Настояваме да се спазват правилата от всички граждани. Да си го кажем направо: Когато някой ви иска "зелен сертификат", иска ли ви личната карта? 30% от зелените сертификати в България са фалшиви, по наши данни. Притежаването на фалшив "зелен сертификат" е опасно – то убива хората. Именно заради този провал на правителството на Петков, настояваме за отмяна на "зеления сертификат". Когато падне "зеления сертификат", търговията на фалшиви сертификати ще спре – тоест ние ще свършим работата на МВР", посочи Ангелов. 

"Този сертификат беше побългарен и май не трябва да е условие хората да имат ограничения за достъп до работните си места. Разбрахме, че от "Възраждане" внасят конституционна жалба срещу сертификата и 12 депутати от нашата група се подписаха", заяви Росица Кирова от ГЕРБ. 

"Още след протеста обявих, че отваряме работна група. Единственото, което направихме вчера в разговора е, че с "Възраждане" уточнихме кога тази група ще започне да работи. Никакви ангажименти не са поемани от никого", коментира след днешното правителствено заседания премиерът Кирил Петков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ