ГЕРБ иска регистъра за внос на отпадъци да стане публичен

ГЕРБ иска регистъра за внос на отпадъци да стане публичен

ГЕРБ иска регистъра за внос на отпадъци да стане публичен

ГЕРБ прави регистъра за внос на отпадъци публичен. Това каза на брифинг в парламента председателят на парламентарната комисия по околна среда и води Ивелина Василева.

„С пълното убеждение, че прозрачността е гаранция за по-ефективен контрол, внесохме поредното предложение за изменение на законодателството, свързано с управление на отпадъците. Предлагаме промяна в закона за упрадвление на отпадъците, с която правим публичен регистъра за внос и износ на отпадъци. Той трябва да бъде публичен и да бъде наличен на страницата на МОСВ и на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда и води“, обясни Василева.

Регистърът ще съдържа пълната информация при нотификация за внос и износ на отпадъци за количеството и вида на отпадъка, кой го внася, кой го транспортира, кой ще го преработва и в коя инсталация, ще присъстват данни за вносителя, за износителя и за оператора и за превозвача на отпадъка, както и за какъв период от време този отпадък ще бъде оползотворен, включително данни за комплексните разрешителни и регистрационните документи, на базата на които това оползотворяване ще бъде извършено.

„Това според нас ще даде пълна гаранция за прозрачност и информираност на обществото и на компетентните органи. Други промени, които правим са обвързани с предходни законодателни инициативи, които предприехме. Знаете, че въведохме задължителен ОВОС за експерименталното горене. Това, което въвеждаме с нашето предложение в Закона за управление на отпадъците днес, е изискване към министъра на околната среда и водите в срок от 6 месеца да издаде ясни и категорични критерии що е то експериментална инсталация. Отново, за да няма заобикаляне на закона и погрешно тълкуване и интерпретация“, допълни Василева.

По думите й, по този начин ще се затегне контрола, който касае превозът и третирането на отпадъци.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ