ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция, БСП внесе иск за референдум

ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция, БСП внесе иск за референдум

ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция, БСП внесе иск за референдум

ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция, заяви председателят на парламентарната група Цветан Цветанов.

От партията ще организират широк дебат по темата с участието на Светия Синод, академичната общност и гражданските организации.

Същевременно БСП внесе 74 подписа в деловодството на парламента с искане за провеждане на референдум за конвенцията.

„ПГ на БСП преди малко внесе в деловодството на НС искане за провеждане на референдум с конкретен въпрос: „Подкрепяте ли Народното събрание на Република България да ратифицира конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие?". От изявлението на ГЕРБ стана ясно, че въпросът се отлага, но ще бъде гледан до края на председателството. Така че този референдум става още по-наложителен. Предвид това, че правителството и мнозинството се провалиха в усилията да проведат обществена дискусия и разяснения по този въпрос, считаме, че един референдум и предшестващата него обществена кампания и дискусия ще даде отговор на многото въпроси, пред които сме поставени, четейки тази Истанбулска конвенция", заяви депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Според него в крайна сметка властта в България произтича от народа, принадлежи на народа и трябва да се управлява в негово име. „Считаме, че така даваме възможност той да се произнесе по този важен обществен въпрос”, допълни Бойчев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ