ГЕРБ предлага създаване на карта, даваща права на етнически българи от чужбина

ГЕРБ предлага създаване на карта, даваща права на етнически българи от чужбина

ГЕРБ предлага създаване на карта, даваща права на етнически българи от чужбина

Парламентарната група на ГЕРБ внася три законопроекта за актуализиране на нормативната уредба, свързана със статута на бежанци.

Първият законопроект предвижда промени в Закона за личните документи. В него ГЕРБ предлага създаване на карта, която да дава на задграничнатите български общности права на български граждани и достъп до здравната, социалната и образователната система. За картата може да се кандидатства и във всички консулства и дипломатически представителства на страната ни в чужбина, като се запазват досегашните изисквания за доказване на български произход, обясни депутатът Маноил Манев. 

"Четири или пет са вариантите, по които може да стане: с акт за раждане в България, с акт за раждане на твоите възходящи родители до трето поколение, с документ, български, на някои от тези роднини до трето ниво, трябва да попълниш декларация за принадлежност към българската общност и да покажеш знания на български език. Има и една опция от наши български църковни общности, да ти бъде издаден документ, че ти също принадлежиш към диаспората", добави Манев.  

От ГЕРБ обявиха още, че вече са внесли промени в законите за доброволчеството и за убежищата и бежанците, за да се създаде ясен регламент как се посрещат, обслужват и как се полага грижа за бежанците, защото според тях българското правителство не се справя.

Депутатът Радомир Чолаков призова за бързото обсъждане на предложенията в ресорните комисии и упрекна председателството на парламента, че дневния ред в пленарната зала не отразява реалните нужди на гражданите. 

"Моля ви да не делим законопроектите на тези на опозицията и тези на управляващото мнозинство. Това е карта, предназначена за българите от диаспората, които да могат бързо да влизат в България и да се ползват с правата на българските граждани. Това са три законопроекта, които напълно съответстват на ситуацията, съзвучни на това, от което има нужда в момента българското общество. Нека да започнем да гледаме форсмажорните законопроекти , за да не изпадаме после в сложни ситуации и да казваме - казвахме ли ви", посочи Чолаков. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ