Гешев иска независим анализ от евроексперти на делата с висок обществен интерес

Гешев иска независим анализ от евроексперти на делата с висок обществен интерес

Гешев иска независим анализ от евроексперти на делата с висок обществен интерес

Главният прокурор Иван Гешев е поискал европейски прокурори и експерти да извършат независим анализ  на делата с висок обществен интерес, по които работи Специализираната прокуратура. Искането идва на фона на публикуваните за обществено обсъждане промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриването на специализираните съд и прокуратура, предава БНР. 

С писмо до вицепремиера и финансов министър Асен Василев обвинител номер едно настоява страната ни да кандидатства за получаване на помощ по Инструмента за техническа подкрепа, предоставян от Генералната дирекция за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия.

Според Гешев, един независим анализ на делата с висок обществен интерес е необходим и полезен в дебата за съдебната реформа и по-конкретно за бъдещето на специализираното правосъдие в България.

"В рамките на междуинституционалния диалог и желанието за сътрудничество в интерес на българските граждани прокуратурата очаква своевременна реакция от страна на Министерство на финансите", се казва в писмото.

В същото време от Антикорупционната комисия /КПКОНПИ/ обявиха, че започват проверка "на налични сигнали за извършени нарушения от главния прокурор Иван Гешев". Комисията се е сезирала от изявления в медиите на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, която миналата седмица каза публично, че при нея са постъпили множество такива сигнали, свързани с действията на главния прокурор и негови закононарушения. Затова КПКОНПИ е предприела действия по установяване на съдържанието на тези сигнали, с оглед извършване на проверка на твърденията на министър Йорданова, поясняват от институцията. Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от Министерството на правосъдието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ