Гешев: Искането за отстраняването ми е сбор от манипулативни и неверни твърдения

Гешев: Искането за отстраняването ми е сбор от манипулативни и неверни твърдения

Гешев: Искането за отстраняването ми е сбор от манипулативни и неверни твърдения

Висшият съдебен съвет се събра днес, за да обсъди предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. На влизане във ВСС Гешев заяви, че отстраняването му от поста въобще не представлява интерес за българските граждани. Сериозните въпроси пред българското общество, по думите му, са цените на тока, икономическата криза, здравната и социалната. 

Главният прокурор нарече "есе" доклада, внесен от правосъдния министър Надежда Йорданова, с искане предсрочното му отстраняване. "Това е механичен сбор между манипулативни и неверни политически твърдения, субективни също, неверни оценки и обикновено цитиране на норми. Като държа да кажа, че между три няма никаква връзка. Заедно общо нямат никаква връзка с Конституцията и законите на страната, а още по малко с главния прокурор. Това щеше да е смешно, ако не е тъжно. Тъжно е защото това е лош знак за българската държавност. Лош знак е затова, че явно се оправдават притесненията на българската прокуратура и на съдебната власт, изразени пред европейските ни партньори", каза Иван Гешев.

Той призова институциите "да работят в интерес на българските граждани, а не да се занимават с политически атаки към други държавни институции".

Припомняме, че искането за отстраняването на Иван Гешев е на основание чл. 129 от Конституцията - за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Магистратите този път не могат да откажат да се занимават по същество с казуса, след като Конституционният съд се произнесе, че въпросът следва да бъде разгледан и че е в правомощията на министъра на правосъдието да внася такова предложение. Случаят е без прецедент. Решението за предсрочно прекратяване на мандата се взима с поне 17 гласа от 22-ата членове на съвета. 

"Аргументите, на които се основава предложението за отстраняване на главния прокурор са подробно изложени в писменото искане до ВСС. Те са девет групи обстоятелства и обхващат широк спектър - като се започне от осъдително решение спрямо България на ЕСПЧ, конкретни действия и бездействия, свързани с простестите, конкретни бездействия по знакови дела, противоречиви методически указания във връзка с прилагането на закона. Очаквам дебат по същество и всеки един от членовете на ВСС да прояви професонализъм и да покаже професионална съвест, така че да приложи закона по най-добрия начин", заяви на влизане във ВСС правосъдният министър Надежда Йорданова

Малко след началото на заседанието обаче Висшият съдебен съвет единодушно отложи разглеждането на искането на правосъдния министър. По предложение на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков съдебните кадровици решиха първо да изработят специална правила за процедура, по която да протече обсъждането, предаде БНР.

"Моля, политиката да напусне тази зали и да остане само правото. Точно затова искам да бъдат разписани процедурни правила, защото аз смятам, че трябва да се преосмисли както участието на министъра да води Пленума, така и участието на главния прокурор да гласува във връзка с решения на Пленума. Министърът е страна в това производство. Страна е и главният прокурор. Ние всички сме решаващият орган", заяви Чолаков.

Главният прокурор не участва в гласуването за отлагане на обсъждането на предложението за предсрочното му освобождаване.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ