Гешев: За изминалата година има най-много три неразкрити убийства

Гешев: За изминалата година има най-много три неразкрити убийства

Гешев: За изминалата година има най-много три неразкрити убийства

"Няма да се уморя да повтарям, че работата ми е стратегията, тактиката и кардиналните цели на прокуратурата". Това заяви държавен обвинител номер 1 Иван Гешев в интервю за „24 часа“. Той отбеляза, че за изминалата година има най-много три неразкрити убийства.

"Истината е, че каквото и да се говори и пише от хора и общности, които мразят България и всичко българско, е, че да, ние имаме проблеми с престъпността, но имаме и успехи", казва Гешев и добавя, че в много отношения сме далеч по-добре от редица развити европейски държави.

По отношение на разкриването на поръчковото убийство на Станка Марангозова, главният прокурор заяви, че разследването е показало няколко неща.

"На първо място, че доброто взаимодействие между прокуратурата, изпълнителната власт и оперативните служби е повишило своето качество. Да го кажем така: качественото взаимодействие в рамките на функционалната компетентност на всяка една от властите дава резултат. Но доброто взаимодействие е едната страна на монетата. Другата е взаимният контрол. Ще дам и друг пример. Може цяла нощ или цял месец да се разхождате по бул. "Витоша" в центъра на София, без да ви се случи нещо лошо. Докато има европейски столици, където рискът е не десетки, а стотици пъти по-голям. Така че трябва да сме обективни - да отчитаме реалните проблеми, но и нещата, които са наш плюс, нека не наблягаме само на проблемите. В сектора "насилствена престъпност" сме много по-добре от много наши европейски партньори", коментира той.

Гешев отбеляза, че когато има данни за престъпление, прокуратурата не се колебае да образува досъдебни производства, без да се ограничава от това кой какво работи, на каква позиция е, с какви финансови възможности разполага, част от коя партия е, дали е от управляващата коалиция, или не. "Целта е да покажем, че подходът ни е еднакъв за всички", коментира той.

По думите му, жертвите от пътнотранспортни произшествия в България са най-много на глава от населението от целия ЕС. Близо 10% от всички дела са тези по чл.343Б от НК-за управляване на МПС след употреба на алкохол (когато концентрацията в кръвта на дееца надхвърля 1,2 промила) и/или наркотици. В абсолютно число това са между 8000 и 10 000 случая на година. Ръстът на делата по този текст в сегмента "наркотици" е от няколко десетки през 2015 г. до няколко хиляди към момента.

"Както загина вашият колега, журналистът Милен Цветков, така това във всеки момент може да се случи и на десетки и стотици други - наши близки и познати, бременни жени, млади хора, деца", коментира главният прокурор. 

Според него, финансовото наказание има най-силен възпиращ ефект срещу нарушителите на Закона за движение по пътищата. И добави, че не трябват промени на парче в Наказателния кодекс, а цялостно осъвременяване и синхронизиране с най-добрите европейски практики. 

Цялото интервю с главния прокурор Иван Гешев можете да прочетете ТУК

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ