Гласуването е не само право, а и граждански дълг - проектът за нова Конституция вече е на сайта на парламента

Гласуването е не само право, а и граждански дълг - проектът за нова Конституция вече е на сайта на парламента

Внесеният вчера от ГЕРБ с подписите на 127 народни представители проект за нова Конституция вече е качен на сайта на Народното събрание. В него са добавени обсъдените по време на преговорите вчера с "Обединени патриоти" промени като една от тях е добавен текст, който изрично гласи, че гласуването е не само право, но и граждански дълг. Разписани са предложените от ГЕРБ намаляване на броя на депутите. Предвижда се също така разпускане на институцията на Великото народно събрание след евентуалното приемане на този проект. След това, всеки евентуален ремонт на основния закон на държавата ще става само с национален референдум и подкрепа от 80-процентово мнозинство в пленарна зала.

Към редактирания проект вече са добавени и мотиви, липсващи при първоначалното предложение на ГЕРБ. Преамбюлът е почти същият както в сегашната Конституция, добавен е само текст, който провъзгласява "решимостта на депутатите да създадат демократична, правова и социална държава, която утвърждава националните ценности и традиции".

Ето и какво гласят някои от основните корекции и предложения в новия проект:

Приложено е точното описание на националния герб от  Закона за герб на Република България от 1997 г.

От чл. 12 е премахната ал. 3, която гласи, че мъжете и жените са равноправни и че държавата съдейства за отстраняването на фактическите положения на неравнопоставеност.

В чл. 20 се създава допълнителна ал. 2, според която „Държавата полага особени грижи за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата“.

Чл. 170 посочва, че всяка нова Конституция се утвърждава на национален референдум. Пак на публично допитване подлежат промени в територията, промени във формата на държавното устройство и др.

Първоначално преместената към края на Конституцията глава за основните права на гражданите в проекта на ГЕРБ вече е втора по ред.

В чл. 41 е направено допълнение, според което „Всеки български гражданин и лице от български произход има право да се завръща в страната“

А в чл. 48, ал. 1 е промяната, според която гласуването е не само право, но и "граждански дълг".

Ал. 3 на чл. 57 гласи, че „Размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст гарантира достойно съществуване“.

Ал. 2 на чл. 59 е силно разширена, като се дефинират целите на задължителното образование до 16-годишна възраст: „постигане на минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация при условия и ред, определени със закон“.

Броят на депутатите в обикновено Народно събрание е определен на 120, или двойно по-малко отколкото са в момента.

С нова формулировка на чл. 93 отпада законодателната инициатива на Съвета на прокурорите, като нови текстове могат да предлагат само депутатите и Министерският съвет.

Остава предложението от проекта на ГЕРБ мандатите на главния прокурор и председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд да бъдат намалени на 5 години, както и действащият в момента Висш съдебен съвет да се раздели на два органа - Съдебен съвет на съдиите с 15 членове и Съдебен съвет на прокурорите с 11 членове.

Въвежда се индивидуалната конституционна жалба /вж. чл. 161 ал. 3/.

Документът е представен с имената и подписите на всички вносители. Подробно можете да се запознаете с него тук

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ