Гласувано: Без символи на комунизма на публични места

Гласувано: Без символи на комунизма на публични места

Гласувано: Без символи на комунизма на публични места

Със 104 гласа "За" и 46 "против" парламентът прие на първо четене проект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Промените са предложени от Методи Андреев от ГЕРБ и депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков, предаде БТА.

 В гласуването участваха 153 народни представители.Законопроектът беше подкрепен от депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт (ПФ), "БДЦ - Народен съюз". Против бяха депутати от БСП, АБВ, ПФ и "Атака". Трима от народните представители се въздържаха. След гласуването в полза на проекта, депутатите от БСП демонстративно напуснаха пленарната зала.

Одобрените на първо четене промени предвиждат премахване от публични места на лозунги, фотоси, знаци и други знаци и предмети, създадени през комунистическия режим в периода 1944 - 1989 г. в негова възхвала или възхвала на БКП и нейните ръководни дейци. Законопроектът предвижда също и забрана за поставянето на такива знаци на публични места. Ако определени предмети или сгради не могат да бъдат премахнати, на тях ще бъдат поставяни табели с надпис, който посочва, че комунистическия режим в България е обявен за престъпен със закон, гласят още текстовете.

Също така промените изискват в учебните планове на училищата и университетите комунистическият режим да получи обективно отразяване в съответствие със закона.  Законът предвижда и глоби за неспазване на новите разпоредби.

 Разискванията по промените продължиха близо три часа, преминаха през лични истории, през обвинения от ляво и от дясно, през "възродителния" процес и стигнаха до последните президентски избори и бъдещето на страната. В хода на депутатския пърформанс, на парламентарната трибуна се появи и бутилка холандска бира с червена звезда в логото.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ