Големият национален дебат на Макрон - повратна точка или прикрита предизборна кампания

Големият национален дебат на Макрон - повратна точка или прикрита предизборна кампания

Големият национален дебат на Макрон - повратна точка или прикрита предизборна кампания

"Големият дебат на Макрон: повратна точка или "напомпана безсмислица" - с това заглавие британският в. "Гардиън" публикува репортажа на Анджелик Крисафис от Шербур и Каен за обиколката на френския президент Еманюел Макрон из страната, за да чуе от първо лице проблемите на сънародниците си, предава БТА.

Според авторката френският държавен глава твърди, че се вслушва в това, което му казват, но много хора се съмняват, че са били чути. Големият дебат на Макрон е огромно упражнение без прецедент в национален мащаб по консултации с гражданите как да бъдат решени проблемите на Франция. Това е най-новото усилие на центристкия президент да сложи край на близо тримесечния зрелищен антиправителствен бунт на "жълтите жилетки". Идеята на Макрон да отиде на хиляди срещи на местно ниво най-напред беше сравнена от някои негови критици със злополучните консултации на крал Луи XVI през 1789 г. Кралят се опитва да потуши народното недоволство, но вместо това дава рязък старт на Френската революция и четири години по-късно загубва главата си на гилотината.

"Жълтите жилетки" продължават да протестират, но спадналата подкрепа за Макрон започна бавно да расте през последните седмици. Само около 34 процента от французите одобряват начина, по който той управлява Франция, но Макрон си върна известна подкрепа, главно от десните, но също и от среди в левицата. Преди два месеца, в разгара на протестите, Макрон трудно можеше да напусне президентския дворец, без да бъде апострофиран или освиркан. Сега обаче, той на няколко пъти говори часове наред на грижливо организирани дебати из Франция пред местни кметове и подбрани младежи, с навити ръкави на ризата, в прояви, наричани "шоуто на Макрон". Уличните демонстрации в Париж през последните почивни дни са показали, че новият фокус на гнева са политически институции като парламента и сената, пише "Гардиън". В събота демонстрант в Нормандия беше написал на жълтата си жилетка "Върнете гилотината".

Над 80 депутати от партията на Макрон "Република, напред" съобщиха, че от началото на бунта са получили писмени заплахи за нападения срещу домовете и офисите им. В нормандския град Каен, където се събраха стотици "жълти жилетки", някои носеха лозунги с надпис "Големият дебат е само бла-бла".

Под заглавие "Големият дебат - прикрита предизборна кампания според опозицията", парижкият в. "Фигаро" отбелязва, че вездесъщото присъствие Макрон дразни най-много противниците му, които настояват да се държи сметка за срещите с негово участие във време, когато изборите за Европейски парламент наближават. И десницата, и левицата осъждат президента, който "вече е в кампания", а репортажи по телевизията излъчват едно и също часове наред през последните седмици: отпред президентът, изправен, който обяснява реформите си и чертае перспективи. Елисейският дворец обяснява, че президентът е на мястото си и просто участва в големия национален дебат.

Всичко е за сметка на данъкоплатците, пише "Фигаро", но проучванията показват, че рейтингът на Макрон е започнал да се повишава от началото на дебата. Френската опозиция спешно трябва да спре тази машина, посочва вестникът. Той цитира и левия политик Жан-Люк Меланшон, лидер на "Непокорна Франция", който смята, че дебатът характеризира "авторитарен режим". Говорителка на партията "Републиканци" изтъква пред "Фигаро", че "големият дебат е преди всичко масирана комуникационна операция, прикрита кампания с приближаването на изборите за Европарламент с насищане на медийното пространство".

Други обсъждат пътищата за прекратяване на този "маскарад". Сенатор социалист обмисля да сезира органа, който следи работата на електронните медии, за да получи становище дали президентските изяви в дебата са в рамките на позволеното.

В отговор един от макронистите признава с усмивка: "Обвиняват ни, че сме в постоянна предизборна кампания. Но честно казано, коя политическа фигура не е?"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ