Готвят нови санкции срещу Русия след жестокостите в Буча. Москва отрича обвиненията

Готвят нови санкции срещу Русия след жестокостите в Буча. Москва отрича обвиненията

Готвят нови санкции срещу Русия след жестокостите в Буча. Москва отрича обвиненията

Кметът на неотдавна освободеният украински град Буча обвини руските войски, че умишлено са избивали цивилни по време на продължилата месец окупация - твърдения, които руското министерство на отбраната отрича.

Анатолий Федорук показа на екип на Ройтерс две тела със завързан бял плат около ръцете. Това по думите му е почеркът на бойците от Чечения - република в Южна Русия, която изпрати бойци в Украйна в подкрепа на руските сили, информира БТА.

Министерството на отбраната на Русия нарече вчера "провокация" снимките, които се твърди, че показват извършени от руските сили престъпления.

"Всяка война има някакви правила за отношение към цивилните. Руснаците показаха, че умишлено убиват цивилни", каза Федорук. Според него над 300 жители на града ас били убити.

Ройтерс отбелязва, че не може да удостовери истинността на твърденията му.

Германският канцлер Олаф Шолц каза вчера, че западните страни ще се договорят в близките дни за налагане на още санкции срещу Русия, след като Украйна обвини руските войски в извършване на военни престъпления край Киев, предадоха ДПА и Ройтерс.

"В следващите няколко дни ще се споразумеем за по-нататъшни мерки от страна на съюзниците", заяви Шолц пред репортери в канцлерството, без да даде подробности какво могат да включват новите санкции.

Той каза, че руският президент Владимир Путин и неговите поддръжници ще понесат последици за своите действия.

"А ние ще продължим да снабдяваме Украйна с оръжия, за да може тя да се защитава от руската инвазия", заяви той.

"Убиването на цивилни е военно престъпление", каза канцлерът.

"Ние трябва неумолимо да разследваме престъпленията, извършени от руската армия", заяви Шолц.

Германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт каза, че Европейският съюз би трябвало да обсъди спиране на вноса на руски газ.

Междувременно Русия поиска среща на Съвета за сигурност на ООН заради "ненавистните провокации", извършени според нея от Украйна в град Буча, предаде Франс прес.

"След ненавистните провокации на украинските радикали в Буча, Русия поиска среща на Съвета за сигурност в понеделник, 4 април", написа в "Туитър" заместник-постоянният представител на страната в ООН Дмитрий Полянски.

Москва отрича да е убивала цивилни и смята случая с Буча за постановка.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ