Хаос в Народното събрание заради размера на пенсиите и добавките към тях

Хаос в Народното събрание заради размера на пенсиите и добавките към тях

Хаос в Народното събрание заради размера на пенсиите и добавките към тях

Истински хаос настана в пленарната зала на Народното събрание при гласуването на второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване днес, предава БНР. 

Депутатите приеха предложенията на ГЕРБ-СДС добавката за всички пенсионери да е 100 лева, както и тази на ДПС - тя да е 120 лева. Създалата се ситуация доведе до предложението на Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!" да се прекрати днешното парламентарно заседание с мотив, че коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП искала да взриви бюджета. 

Имаше идея да се свика извънредно заседание на бюджетната комисия, но това бе отхвърлено. Последва бурна реакция от депутатите, последваха и обвинения, свързани с експертността и състоятелността на заложените параметри в актуализацията на бюджета – дали са уместни или са разчетени с калкулатор. Министърът на финансите Асен Василев защити параметрите в актуализацията. От ГЕРБ определиха, че ситуацията е извън контрол, а депутатът Тома Биков я сравни с тази пред удар на кола в стена.

В крайна сметка депутатите продължиха работа по второто четене на актуализацията на бюджета за ДОО за 2021 г. Окончателният текст ще бъде гласуван трети път, когато депутатите стигнат до конкретните предложения на парламентарните групи и решат дали окончателно ще ги приемат или не. Конкретно става въпрос за предложенията за добавка от 120 лв. или такава от 100 лв. към пенсиите до края на годината.

От "Демократична България" поискаха отлагане на параграф 1 и изготвяне на допълнителен доклад, а Мая Манолова от ИБГНИ предложи почивка.
ГЕРБ призоваха да се въведе ред на заседанието, защото Мая Манолова си взе думата по време на гласуване, което впоследствие беше отменено.

От своя страна Кристиан Вигенин взе думата, за да обясни ситуацията. "Вярно е, че сме в особена ситуация и когато сме стигнали дотук, може би трябва да бъдем и малко иновативни, за да можем да изезем. Иначе може да се блокиаме и да не стигнаме доникъде. Все пак да гласуваме предложението на комисията, както беше обявено от председателя с направените досега корекции във връзка с другите предложения, след това да подължим нататък и когато решим разходната част, ако трябва да се даде известна почивка и след това да се върнем на финално трето гласуване на този текст по параграф 1", обясни Вигенин.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ