И "Демократична България" отказва подкрепа за проектокабинета на ИТН

И Демократична България отказва подкрепа за проектокабинета на ИТН

И "Демократична България" отказва подкрепа за проектокабинета на ИТН

ПГ "Демократична България" не може да подкрепи предложението на "Има такъв народ" за състав на Министерския съвет. Това обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по време на брифинг в Народното събрание.

"Не можем да подкрепим предложението на ИТН за състав на Министерски съвет. Аргументите ни са свързани с множество фактори, които заедно и поотделно обуславят това решение. Ние се явихме на изборите на 4 април и на 11 юли с много ясната заявка, че трябва да бъде излъчено правителство на промяната и то, на дълбоката промяна. Правителство, което има програмата, капацитета и личния състав, за да промени България", обясни Христо Иванов. 

"Много ясно казахме от самото начало, че няма да подкрепим, каквото и да било правителство, че ще подкрепим само и единствено правителство, което може да направи тази промяна. Ние днес абсюлотно не можем да допуснем да подведем своите избиратели. Избирателите, които поискаха промяна и които протестираха, подкрепяйки едно правителство, което не можем да наречем правителство на промяната. Можем ли ние да подкрепим едно мнозинство, което открито се декларира като плаващо мнозцинство и то в положение, че в самия процес на преговори виждаме индикации за отвореност към ДПС", поясни още Христо Иванов. 

Той попита риторично може ли "Демократична България" да подкрепи правителство, което не е договорено, а наложено с диктат. "Не можем, та нали именно това беше проблемът със задкулисието и с ГЕРБ", допълни още той.  

Съпредседателят на "Демократична България" призова всички без ГЕРБ и ДПС да се върнат към нормалните политически процедури и да разговарят за създаване на правителство с ограничен времеви мандат, с участието на успешните министри от служебното правителство, без ярки политически фигури и с ясни цели в следващите около 8 месеца. "Това правителство трябва да преведе страната през задаващата се вълна на ковид, очертаващите се икономически трудности, през зимата, през необходимостта да се приеме бюджет, да се преизчислят пенсиите, да осигури процеса на прилагане на План за възстановяване и устойчивост, да прокара съдебна реформа", каза той.

Това е втората партия, която отказва публично подкрепа на проектокабинета на "Има такъв народ" преди той да бъде гласуван утре в пленарна зала в Народното събрание. Вчера ПГ на "Изправи се БГ!Ние идваме!" взе единодушно решение да гласува "против" предложеното от ИТН правителство.

А днес политическият съвет на коалицията "БСП за България" реши парламентарната група на партията да гласува "против" проектокабинета на "Има такъв народ", ако номинацията на Петър Илиев за вицепремиер и вътрешен министър не бъде оттеглена.

По Конституция първият проучвателен мандат се полага на първата политическа сила в новия парламент, в случая партия „Има такъв народ“, която разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата по численост политическа сила - в случая, коалицията ГЕРБ-СДС. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче заяви още при сформирането на новия парламент, че няма да изпълнят мандат за правителство. Държавният глава избира на коя политически сила да връчи третия мандат за кабинет. Ако и този опит е несполучлив, следва назначаването на служебно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори.  

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече заяви, че ако получат трети мандат за съставяне на кабинет, ще предложат сегашния служебен кабинет да продължи работата си. Идеята за запазване на служебния кабинет с редовен мандат първо беше лансирана от Мая Манолова, която вчера отново повтори, че "спасението е служебния кабинет.", след като оповести официално, че ПГ на ИБГНИ няма да подкрепи проектокабинета на партията на Слави Трифонов.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ