Ива Митева: Възможността за коалиция на протестните партии е 80-90%

Ива Митева: Възможността за коалиция на протестните партии е 80-90%

Ива Митева: Възможността за коалиция на протестните партии е 80-90%

Програмите ни с другите протестни партии са много близки. Темите, по които работим са едни и същи. Вероятността да има коалиция с тях е 80-90%”. Това заяви пред Нова Телевизия бившият председател на Народното събрание Ива Митева от „Има такъв народ”.

„Мисля, че всички си научихме грешките и че всички търсим това обединение помежду ни. Всички искаме да започнем да работим по нов начин“, добави тя.

Според нея Кирил Петков не би бил много подходящ за поста на обединяващ министър-председател.

По думите й няма да има значение коя ще е първата политическа сила, ако тя няма достатъчен брой депутати, за да управлява.

„Ние 12 години сме спъвани, а сега искаме да започнем да тичаме. Първо трябва да се научим да ходим бавно, защото тичайки ще се спъваме и падаме. Нека започнем стъпка по стъпка”, каза още Митева.

Тя заяви, че лидерът на ИТН Слави Трифонов ясно е заявил причините да го няма в листите на партията.

„Нека не забравяме, че партията не е Слави Трифонов. Тук говорим да няма този авторитаризъм и да няма едно лице да дърпа конците. На преден план излизат експертите – хората, които в един момент може би ще взимат решенията“, посочи тя.

Тя коментира и социологическите проучвания, според които ИТН ще има по-малка подкрепа на тези избори.

„Да стоиш в периферията е най-безобидно. Не вярвам на социологията, защото обстановката е много динамична. Нека видим резултатите. Предвид заявките на всички, мисля, че  ние няма да имаме правото да стоим в периферията и ще трябва да участваме активно в управлението”, каза още Митева относно изгледите за бъдещето на следващия парламент.

По казуса с бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков тя заяви, че от доказателствата на Конституционния съд ясно се вижда, че към дата  21 април Кирил Петков абсолютно е осъзнавал, че е с канадско гражданство.

„Той се е подписал и е заявил това нещо. В заявлението той изрично е написал, че разбира важността и че трябва да бъде освободен от канадско гражданство. Въпреки това на 10 май подава декларация, че е само български гражданин. За това е много важно решението на Конституционния съд“, коментира тя.

„Проблемът е какво се случва с правните последици и ще бъде ли застрашена правната сигурност. Според мен има такава опасност. Всички заинтересовани лица ще могат да заявят своите претенции пред компетентните съдилища. Петков има много различни актове и ще бъде много интересно да видим какво ще се случи. Практиката на Европейския съд по правата на човека се развива много. Кодексът по изборните въпроси категорично поставя изискване двойното гражданство да не бъде третирано по-зле от другите. Въпрос на време е да бъде внесено дело там, за да бъде осъдена и България”, добави Митева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ