Изтича срокът за предложения по актуализацията на бюджета и законопроектите за извънредното положение и енергетиката

Изтича срокът за предложения по актуализацията на бюджета и законопроектите за извънредното положение и енергетиката

Изтича срокът за предложения по актуализацията на бюджета и законопроектите за извънредното положение и енергетиката

До края на деня изтича срокът за предложения между първо и второ четене по актуализацията на бюджета и Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Народните представители и парламентарните групи ще имат възможност за предложения до 18.00 ч., информира Агенция "Фокус". Трите законопроекта ще бъдат разгледани на второ гласуване във водещите парламентарни комисии в неделя, а в понеделник предстои гледането им на извънредно заседание от пленарна зала.

Законът за държавния бюджет на Република България за 2020 г.

Промените в Закона за държавния бюджет за 2020 г. бяха приети на 3 април 2020 г. Те предвиждат увеличаване на лимита за поемане на нов държавен дълг о 2, 2 млрд. лв. на 10 млрд. лв. Измененията предвиджат Министерският съвет може да издава държавни гаранции по нови заемни споразумения на Българската банка за развитие по Закона за Българската банка за развитие в размер до 700,0 млн. лв. или тяхната валутна равностойност при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Със Закона за държавния бюджет се предлагат и изменения в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Там трябва да бъде отразена мярката 60/40, с която се цели запазване на работните места в страната. За обезпечаване на необходимия ресурс по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд „Безработица“ се предлага увеличаване на трансфера от държавния бюджет за бюджета на ДОО в размер на 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Законът за мерките и действията по време на извънредното положение

Промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение са във връзка с неговото удължаване до 13 май. Със законопроекта ще се поясни, че държавните и местните органи, включително и институциите, не спират своята дейност и проължават да работят при спазване на всички законови изисквания и при съобразяване на въведените противоепидемични мерки. Законът дава възможност на органите и институциите да организират гъвкаво своята дейност.

Със законопроекта се предлага актовете, с които министърът на здравеопазването въвежда временни мерки и ограничения във връзка с извънредното положение да подлежат на предварително изпълнение. Със законопроекта се предлага да не се спират срокове по Закона за обществените поръчки и концесионни процедури, като откритите производства и процедури да бъдат завършени. Текстовете предиждат да спрат да текат само давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват права на частноправни субекти.

Законът за енергетиката

Измененията в Закона за енергетиката също бяха приети на 3 април и със законопроекта се цели да бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между обществения доставик „Булгаргаз“, ЕАД и неговите клиенти. Това се налага във връзка с постигнатото предоговаряне на цената на природния газ между „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“ от 5 август 2019 г.

Промените предвиждат възможност за Комисията за енергийно и водно регулиране да може да приема решения за утвърждаване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 година досега. Според промените в закона, ако клиентът плаща на реално потребление, в първата фактура ще му се приспадне надвзетата сума за топлинна енергия. При клиентите с прогнозни сметки разликата в цените и сумата за връщане ще се отрази в изравнителните сметки.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ