Кабинетът обмисля два варианта за контрол на цените на тока

Кабинетът обмисля два варианта за контрол на цените на тока

Обмисля се временно ограничаване до 3 месеца на правомощията на КЕВР за актуализиране на цените на електроенергията или законодателни промени в Закона за енергетиката, които да дадат повече правомощия за контролирането на цените, запазвайки независимостта на контролния орган. Това заяви на брифинг в Министерски съвет освободената по-рано днес от парламента Лена Борисова, която вече е началник на кабинета на Кирил Петков . 

"Срокът, който ние обсъждахме, за да останем в пропорционална рамка, бе в срок до 3 месеца, за да може всички заинтересовани страни да направят качествени експертни обсъждания", уточни говорителят на кабинета.  

По думите й, всичко това ще бъде дискутирано от новосъздадената парламентарна комисия за енергийната криза. Предстои също комисията да проучи и прецени дали да не се прегласува наложения мораториум върху цените на тока, който беше приет днес на обяд по предложение на ГЕРБ.

Заради мораториума Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отмени днешното си заседание заради мораториума върху цената на тока и парното, на който трябваше да обсъди предложенията и мотивите за поисканото поскъпване на тока за битовите потребители средно с 11,5% от 1 януари догодина. Увеличение се очаква и за парното – там процентът е средно 13 на сто. Правителството обаче продължава да търси механизъм по-високите цени да се избегнат. 

На брифинга стана ясно, че премиерът Кирил Петков е провел среща в Министерския съвет с областните управители на Смолян, Кърджали и Благоевград. Приети са отчети за мерките и действията за възстановяване и подпомагане на пострадалите граждани.

"Решено е как да се процедира занапред. За пръв път първо вместо да се действа и после да се плаща, ще се въведе нов модел. Областните управители бяха инструктирани, заедно с компетентните министерства в спешен порядък да се представят доклади за необходимите дейности с разчетени цени. До края на седмицата да се прецени какви са щетите и да бъдат отпуснати средства за възстановяване и изграждане на срутените мостове. Има решение да се търси отговорност от лицата, които са правили рехабилитация на съоръженията през последните две години и въпреки това се е стигнало до инцидентите през последните дни", посочи Бориславова.

Тя обяви още, че вече е започнал процеса по проучване на кандидатите за заместник-министри от страна на НАП и ДАНС. 

"Заставаме зад досегашната позиция на Република България, но предлагаме успоредно с това да бъде подобрен механизма на преговорите със Северна Македония, които да обхванат повече сфери. Предложението на Кирил Петков е следващите шест месеца да се използват ефективно за учестени срещи между двете страни в търсене на най-доброто решение на всички нива. Това не означава в никакъв случай отстъпване от българската позиция", посочи Бориславова по повод интервюто на премиера Петков за "Файненшъл таймс", в което той даде заявка, че София ще предложи ускорена рамка по преговорните процеси по кандидатурата на Северна Македония за членство в Европейския съюз. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ