Кацаров обеща да няма локдаун

Кацаров обеща да няма локдаун

Кацаров обеща да няма локдаун

Няма да има локдаун. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и благодари на всички, които са приели изискването за "зеления сертификат" и се съобразяват с него. Здравните власти отчетоха, че броят на новозаразените намалява, но въпреки положителните резултати от въвеждането на сертификата, ще предложат да се удължи епидемичната обстановка с от 4 до 6 месеца. И още, нов лекарствен продукт – имуносупресор ще се ползва в болниците след две или три седмици. 

"Данните от последната седмица сочат намаляване на броя на заразените, подобряване на епидемиологичната ситуация. Мерките със зеления сертификат дадоха своя резултат", допълни здравният министър. 

По думите му намаляването на броя на заразените с COVID-19 е всеобщ успех. "Опитвахме се да не плашим хората и да не използваме страха от заразата с цел мотивация за спазване на мерките", допълни Кацаров. 

"От две седмици започна спад на темпа на нарастване на заболелите. След това започна и намаляване на новозаразените. Броят на хоспитализациите също е намалял. "Зеленият сертификат активизира имунизациите у нас. Усилията обаче трябва да продължат. Постоянната мярка става не тестването срещу коронавирус, а ваксинацията", обясни проф. Мира Кожухарова.

Здравните власти обявиха още, че у нас вече са доставени двете нови лекарства за коронавирус, които вчера бяха одобрени от ЕК. Припомняме, че вчера Европейската агенция по лекарствата даде положително становище за Ronapreve и Regkirona. Те са на основата на антивирусни моноклонални антитела и ще се ползват за лечение на пациенти с COVID-19, които не са хоспитализирани.

"Моноклоналните антитела се вливат венозно. Те се използват за пациенти с лека до среднотежка форма на коронавирусна инфекция и не са хоспитализирани. Освен това, здравното министерство стартира процедура за осигуряване и на третия лъч лекарствени продукти - противовирусни лекарствени продукти под формата на таблетка. Те ще бъдат с 5-дневен курс на лечение и ще се предписват на пациенти с лека форма на COVID-19", обясни д-р Десислава Велковска, директор Дирекция "Лекарствена политика". 

Над 180 000 флакона от ремдесивир са закупени и използвани за лечение на пациенти с COVID-19 в тежко състояние у нас. Нов лекарствен продукт – имуносупресор ще се ползва в болниците след две или три седмици, допълниха здравните власти. 

"За продуктите като имунорегулатори и имуносупресори, които се използват при лечение на ревматоиден артрит, ЕМА извършва проучвания за възможността да бъдат прилагани за лечение на пациенти с ковид в тежко състояние. Очакваме до края на ноември да има официално становище за един от тези лекарствени продукти, а за останалите през декември. Активната работа на ЕМА с водещи експерти позволява много бързо да се извършва оценката на лекарствените продукти, но към момента най-много данни са натрупани за ваксините, така че на този етап профилактиката с тях остава основната възможност на здравните системи за борба с тази пандемия", обясни изпълнителният директор на ИАЛ магистър-фармацевт Богдан Кирилов. 

Здравният министър подчерта, че всички посочени лекарства срещу COVID-19 се прилагат преди най-тежката фаза на заболяването. "До този момент няма и не е регистриран лекарствен продукт, който да дава ефективност при критична форма. Става въпрос за изключително скъпи медикаменти, включително ремдесивир. Цената на една ваксина е 15-20 евро, а цената на тези медикаменти е 50-60 пъти по-скъпа, така че ваксинацията няма алтернатива. Активирали сме механизма за помощ от ЕК, но засега не се налага да се възползваме от помощта им", обясни Кацаров. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ