Кандидатпрезидентските дебати през годините

Кандидатпрезидентските дебати през годините

Кандидатпрезидентските дебати през годините

Темата за пряк дебат между политиците в България за визия и съдържателни решения за бъдещето на страната отново става актуална в навечерието на балотажа на президентските избори у нас в неделя, в който един срещу друг застават президентът Румен Радев, борещ се за втори мандат, и проф. Анастас Герджиков. 

Тази вечер от 20.00 ч. по БНТ ще се състои първият и единствен дебат между тях, който цели да обхване важните за обществото теми, в които основна роля играе президентската институция, както и политики, виждания и ценности на кандидатите. Водещ на дебата ще бъде журналистката Аделина Радева. 

Традицията на кандидатпрезидентските дебати у нас в най-новата ни история започва през 1992 г. Тогава, на 17 януари, два дни преди балотажа на 19 януари се провежда телевизионен дебат между кандидатите за държавен глава на първите президентски избори у нас - Желю Желев, издигнат от СДС, и Велко Вълканов, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП. Дебатът в "Студио 5" на Българската телевизия се предава пряко в ефира ѝ и по Българското радио, а водещ е журналистът Димитри Иванов. Той протича във взаимни нападки по различни теми, свързани със системата на управление в страната, икономиката, кадровите промени в съдебната власт.След дебата двамата кандидати признават, че са оставили незасегнати важни въпроси като националната сигурност, външната политика, културата. На втория тур на 19 януари 1992 г. за президент и вицепрезидент на България са избрани Желю Желев и Блага Димитрова. 

Преди първия тур на вторите президентски избори у нас на 27 октомври 1996 г. са организирани три дебата между кандидатите за президент и вицепрезидент, а преди балотажа на 3 ноември - два. На 31 октомври в зала 9 на НДК има телевизионен диспут между кандидатите за президент и вицепрезидент, предложени от Обединените демократични сили - Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев, и издигнатите от партийната коалиция "Заедно за България" - Иван Маразов и Ирина Бокова. Водещ е журналистът от предаването "Отзвук" на БНТ Красимир Ганев, а темата е: "Президентът като обединител на нацията". На 1 ноември в студиото на "Дарик радио" е проведен заключителният диспут между Петър Стоянов и кандидатпрезидентската двойка Маразов/Бокова. Водещ на дебата, който няма строг регламент, е журналистът Владимир Танев. Изборите печелят Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев.

За президентските избори на 11 ноември и балотажа на 18 ноември 2001 г., на които за президент и вицепрезидент са избрани Георги Първанов и Ангел Марин, по БНТ се показани четири телевизионни предизборни дебата. Водещи са журналистите Асен Инджиев, Асен Григоров, Ива Петрони и Евгения Атанасова. Правомощията на държавния глава, ролята на президента като обединител на нацията, външната политика и националната сигурност са основните теми на предизборния диспут, състоял се на 5 ноември 2001 г. в зала 6 на НДК в присъствието на 150 души, поканени от претендентите, и журналисти от 19 медии. В него участват петима от шестимата кандидат-президенти, включително президентът Петър Стоянов. Отсъства единствено Георги Първанов, с мотива, че е ангажиран с предизборни прояви в страната. Дебатът се предава по бТВ, водещи са журналистите Иво Инджев и Светла Петрова.

В центъра на предизборния дебат се оказват данни, огласени от действащия президент Петър Стоянов, който цитира секретен доклад на Националната служба "Сигурност" за корупцията във властта, изготвен от спецслужбите в края на 1999 г. По мнението на наблюдатели, компроматната война измества първоначално планираните теми на диспута. 

На 8 ноември 2001 г. в зала 8 на НДК е проведен предизборен диспут с участието на Петър Стоянов и Георги Първанов, който се предава от няколко частни телевизии и "Дарик радио". Водещa на дебата, който продължава час и е разделен в три части, е журналистката от "Дарик радио" Емилия Иванова. 

Преди балотажа на 18 ноември, има предизборен дебат между двамата кандидати - Петър Стоянов и Георги Първанов, на 16 ноември, в специално издание на "Шоуто на Слави Трифонов" по бТВ с водещ Слави Трифонов. За президентските избори на 22 октомври 2006 г., с балотаж на 29 октомври, преди първия тур са организирани три диспута по БНР и БНТ и един - по "Нова телевизия". На 15 октомври "Нова телевизия" излъчва предизборен дебат между кандидатите Георги Първанов и Неделчо Беронов. Това е единственият предизборен дебат, в който участва действащият президент Първанов. Той е в рамките на предаването "На четири очи" с водещ Цветанка Ризова, а темата е "България през следващия президентски мандат. Има ли битка между лявото и дясното?". 

Преди втория тур на вота - на 29 октомври, до който стигат кандидатпрезидентските двойки Георги Първанов-Ангел Марин и Волен Сидеров-Павел Шопов, издигнати от партията "Атака", Първанов заявява, че няма да участва в директен диспут с опонента си за балотажа. На 29 октомври президентът Първанов и вицепрезидентът Марин печелят втори мандат със 75,95 процента от гласовете. 

За президентските избори на 23 октомври 2011 г., с втори тур на 30 октомври, се провеждат дебати по БНР, БНТ, бТВ, ТВ7, в НДК - по покана на КТ "Подкрепа". Изборите печели кандидат-президентската двойка Росен Плевнелиев-Маргарита Попова, издигнати от ГЕРБ. 

На 15 октомври бТВ е домакин на дебат с участието на тримата фаворити за най-високия пост в държавата - Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин, кандидат на БСП, и Меглена Кунева, независим кандидат, издигната от Инициативен комитет, както и техните кандидати за вицепрезидент - Маргарита Попова, Стефан Данаилов и Любомир Христов. Дебатът, който продължава два часа и половина, водят Анна Цолова и Виктор Николаев. На 20 октомври в Националния пресклуб на БТА е проведен дебат по инициатива на Красимир Каракачанов, кандидат за президент на ВМРО-Българско национално движение, на чиято покана се отзовават Ивайло Калфин, Румен Христов, издигнат от Съюза на десните сили, и Алексей Петров, издигнат от Инициативен комитет. Основните теми на дебата са състоянието на националната сигурност, икономиката и демографската криза. 

На шестите президентски избори - на 6 и 13 ноември 2016 г., има два дебата между кандидат-президентите Цецка Цачева, издигната от ГЕРБ, и Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от БСП. На 20 октомври в студиото на "Тази сутрин" по бТВ с водещ журналистът Антон Хекимян, Цачева и Радев отговарят на въпроси в три кръга по темите: национална сигурност, външна политика, правомощия на президента и актуални въпроси.

Във втория дебат между тях, който е на 10 ноември от 20.30 ч. по БНТ 1, с водеща Добрина Чешмеджиева, и се излъчва пряко и в ефира на БНР и на други медии, двамата кандидат-президенти представят вижданията си за външната политика на страната, отбраната и сигурността, енергетиката, съдебната реформа, както и по въпроси, свързани с правомощията на президента. На балотажа на 13 ноември 2016 г. за президент и вицепрезидент са избрани Румен Радев и Илияна Йотова.

Източник: БТА

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ